Prostreno.cz

Triky po záchranu umírajících pokojových rostlin

Padající listy, povislé stonky nebo škůdci. Vaše pokojová rostlina není šťastná. Znamená to ale, že je čas ji vyhodit? Ještě zadržte, naděje na záchranu existuje!

Ne tak rychle. Mnoho pokojových rostlin je odolnějších, než si myslíte. Většina se dokáže zotavit z poměrně drsných podmínek, musíte jen pochopit, jakým onemocněním vaše rostlina trpí.

Zkontrolujte stonky

Než propadnete panice, zkontrolujte, zda rostlina vykazuje známky života. Často může vypadat jako mrtvá nebo umírající, ale zdání klame. Chcete-li zjistit, zda je stále naživu, začněte kontrolou stonků. Živé stonky jsou pružné, nelámou se a mají zelenou barvu. U dřevnatých stonků nehtem seškrábněte část kůry a hledejte pod ní zelenou tkáň. Pokud jsou však všechny kořeny shnilé, znamená to, že rostlinu nelze zachránit.

První pomoc

Jakmile poznáte známky života, je čas zaměřit se na oživení vaší rostliny. Tajemství revitalizace spočívá v uspokojení jejích jedinečných potřeb. Udělejte si čas a prostudujte tipy pro pěstování podle konkrétního druhu, který máte doma.

Opravte problémy s přemokřením

Přemokření je jednou z nejčastějších příčin úhynu pokojových rostlin. Když jsou půdy podmáčené, není prostor pro proudění vzduchu, což způsobuje udušení kořenů. Jednoduchým a okamžitým řešením je snížit množství a/nebo frekvenci zavlažování. Mezi zálivkami nechte vrchní vrstvu zeminy vyschnout. Ujistěte se, zda nádoby správně vytékají a vyprázdněte záchytné misky, pokud voda stojí déle než 24 hodin.

Přemokření může vést k hnilobě kořenů. Uvidíte-li během kontroly hnědnoucí kořeny, rostlinu přesaďte. Sterilizovanými nůžkami odstřihněte kořínky, které vykazují známky onemocnění, a ty zasaďte do čerstvé půdy. Poté začněte s mírnějším zavlažováním, abyste rostlinám poskytli prostor pro dýchání.

Rehydratujte suchou půdu

Všímejte si vadnoucích a povislých listů a podívejte se na jejich žluté nebo křehké špičky. To jsou typické příznaky dehydratace. Při suché půdě vyzkoušejte spodní zalévání, což (jak název napovídá) je metoda zalévání rostlin spíše zespodu než z horní části květináče. Budete-li chtít rehydratovat velmi suchou rostlinu, umístěte celý květináč do umyvadla, vany, podnosu nebo kbelíku s vodou a nechte rostlinu pít po dobu 30 minut, nebo dokud nebude vrchní vrstva půdy vlhká.

Přesazujte

Rostliny, které je třeba přesadit, mohou vykazovat podobné příznaky jako ty suché, neboť nepřijímají dostatek vody. To je být způsobeno tím, že se kořeny navzájem dusí, protože v nádobě není dostatek půdy, která by vlhkost udržela. Zpravidla zvolte novou nádobu, která je jen o něco málo větší než původní květináč.

Prořezávejte

Prořezávání přerostlých větví nebo stonků umožnuje rostlinám zotavit se z kořenového stresu. Proto odstraňte třetinu až polovinu listů.

Hledejte hmyz a škůdce

Při kontrole rostlin hledejte známky poškození hmyzem. Někteří škůdci jsou docela viditelní, zatímco jiní za sebou zanechávají důkazy, kupříkladu ve formě pavučinek. Naštěstí mnoho běžných „breberek“ lze odstranit postříkáním listů a stonků rozprašovačem s vodou nebo insekticidním mýdlem. Na závěr se svým pacientem mějte trpělivost. Chvíli potrvá, než se zotaví.

Zdroje: www.goodearthplants.com, www.realsimple.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat