Prostreno.cz

Pěstování ovoce a zeleniny ze zbytků

Vypěstujte si zeleninu! Každý, kdo si sám pěstuje ovoce a zeleninu ze zbytků, dělá něco proti plýtvání potravinami, baví se a šetří peněženku. Přitom opětovné pěstování zeleniny není tak těžké.

Pěstování jarní cibulky, salátu a brambor není tak složité, jak by se mohlo zdát. Není potřeba žádné drahé vybavení ani zahrada. Trocha organické zahradní zeminy, pár misek, květináče, bavlněné hadříky, voda a trocha trpělivosti a máte svou malou „zeleninovou zahrádku“.

Prozradíme vám, jak je nejjednodušší zahradničit ze zbytků. Abychom byli spravedliví, ne každý má zelené ruce – takže pokud se vám to napoprvé nepodaří, zkuste to znovu!

Salát

Opětovné pěstování salátu je skvělý způsob, jak začít. Stačí pár centimetrů stonku, který by jinak skončil v bioodpadu, aby bylo možné po pár dnech sklízet čerstvé listy salátu. Umístěte stonek do malé misky s vodou, tak aby zakrýval asi spodních 5 cm. Po několika dnech se objeví malé kořínky, poté se voda slije a salát se zasadí do květináče se zeminou. Za chvíli vyraší první lístky – domácí salát je hotový!

Brambory

Abyste si brambory mohli zasadit sami, potřebujete přesně ty, které by se jinak vytřídily, protože už během skladování vytvořily malé výhonky. Brambory nakrájejte na kousky tak, aby každý kousek měl alespoň jeden výhonek. Bramborový kousek zasaďte asi jeden až dva centimetry hluboko klíčkem nahoru do půdy a lehce přikryjte.

Květináč, ve kterém se mají brambory pěstovat, umístěte na slunné místo a pravidelně jej mírně zalévejte. Po několika dnech vyroste nový brambor, jehož hlízy lze později sklízet jako brambory.

Mimochodem: Brambor můžete také nechat dorůst, pokud nejsou vidět žádné výhonky. Jednoduše vyhledejte očka brambor a postupujte, jako by se tam již vyklubaly výhonky.

Jarní cibulka & pórek

Aby pórek a jarní cibulka znovu vyrostly, stačí spodní, bílou část vložit do sklenice s vodou nebo zasadit do vlhké půdy. Kus by měl být dlouhý asi tři až pět centimetrů.

Pravidelně zalévejte nebo vodu vyměňujte tak, aby ze zbytků jarní cibulky nebo pórku vyrostly po chvíli nové, zelené výhonky. 

Cibule

Pěstování cibule ze zbytků je v podstatě kříženec mezi pěstováním brambor a jarní cibulkou.

Z velké zeleninové cibule odřízněte dno jeden až dva centimetry s kořenovým zbytkem a celé vložte do hrnce se zeminou řeznou stranou nahoru. Umístěte květináč na slunné místo, pravidelně jej udržujte vlhký a brzy budete sledovat, jak vaše cibulky znovu rostou.

Zelí a pak choi

Pěstování zeleniny funguje také se zelím a pak choi. V zásadě se postupuje stejně jako při trhání salátu. Odřízněte stonek a namočte ho na pár dní do vody tak, aby byla pokryta asi polovina stonku. Jakmile se objeví první kořínky, „zeleninové zbytky“ se opět zasadí. Po třech až čtyřech týdnech můžete sklidit celou hlávku zelí nebo bok choy.

Mrkev

Bohužel, vlastní pěstování mrkve funguje pouze s mrkvovou natí, ne s kořeny samotnými, ale to nevadí, zeleň chutná skvěle v salátech, polévkách a podobně.

K tomu stačí odříznout mrkev asi centimetr pod zelenou částí, vložit ji do květináče se zeminou řeznou plochou dolů a zalít. Postavit na slunné místo na okenním parapetu nebo balkonu a můžete brzy sledovat, jak mrkev znovu dorůstá.

Fenykl

Další zeleninou, kterou si snadno vypěstujete ze zbytků, je fenykl. Platí zde však totéž, co u mrkve: můžete nechat odrůst pouze bylinku fenykl, nikoli samotnou hlízu.

Postup je stejný jako u mrkve. Odřízněte horní, zelenou část, zasaďte zelenou stranou nahoru, zalijte, trochu počkejte, hotovo.

Zázvor a kurkuma

Obě jsou optimální zeleninou pro opětovné pěstování, protože jedlou částí jsou hlízy. To znamená, že stačí odříznout větší kus hlízy, vložit asi centimetr do zeminy a poté udržovat mírně vlhkou (ne mokrou!). S viditelnými listy rostou pod zemí i hlíznaté kořeny. Zázvor a kurkuma jsou připraveny ke sklizni, jakmile listy odumírají.

Extra tip: Pokud skladujete zázvor delší dobu, často vyklíčí sám. Výhony můžete opatrně odlomit a zapíchnout do země špičkou nahoru. 

Česnek

Česnek je chutná, také obnovitelná zelenina. Česnek navíc vyklíčí sám, jakmile ho necháte ve tmě o něco déle. Místo vyhazování takových stroužků česneku do popelnice je lepší je znovu zasadit výhonkem nahoru nebo je dát do sklenice s vodou.

Dlouhé zelené výhonky česneku se vyvinou během několika dní. Chutnají o něco jemněji než česnek a jsou ideální do salátů nebo chleba. Podporuje také tvorbu hlíz při sklizni klíčků. Pak to netrvá tak dlouho, než z jediného stroužku vyroste celý česnek.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat