Prostreno.cz

Chutné způsoby zpracování ananasu

Ananas je se svou zářivou barvou, sladkou vůní a osvěžující chutí dokonalým letním a multifunkčním ovocem, které se hodí nejen pro grilování!

Ananas je bohatý na vitaminy, minerály a antioxidanty. Patří ke zdrojům vitaminů A, C a K, tělo zásobuje vápníkem, draslíkem či třeba kyselinou listovou. Pro letní sezónu je jako stvořený. Co všechno z něj můžete vykouzlit?

Ananasová salsa

Čerstvý ananas nakrájejte na kostičky a zkombinujte jej s nakrájenými rajčaty, červenou cibulí, paprikou jalapeňos, koriandrem, limetkovou šťávou a špetkou soli. Tato chutná salsa se dobře hodí ke grilovaným rybám nebo kuřecímu masu.

Ananasové smoothie

Smíchejte kousky čerstvého ananasu s kokosovým mlékem, špenátem, banánem a hrstkou kostek ledu. Vše důkladně rozmixujte a vypijte – do dna.

Grilovaný ananas

Ananas nakrájejte na silné plátky a grilujte, dokud se na něm nevytvoří tmavší stopy. (Teplo karamelizuje přírodní cukry a zesiluje sladkost.) Grilovaný ananas podávejte jako přílohu.

Ananasové nanuky

Čerstvý ananas rozmixujte a směs nalijte do formiček na nanuky. Pokud chcete, pro efekt přidejte i několik kousků samotného ananasu. Formičky vložte do mrazáku.

Ananasovo-kokosový parfait

Do sklenice navrstvěte řecký jogurt, kousky ananasu, opečené kokosové lupínky, a to všechno zakápněte medem. Vrstvy opakujte a poslední posypte strouhaným kokosem. Je-li to žádoucí, pokapejte parfait malým množstvím medu nebo javorového sirupu a ozdobte jej lístky čerstvé máty. Ihned podávejte.

Ananasové špízy

Na špejle napíchněte kousky ananasu, papriku a protein podle vašeho výběru (například kuře, krevety nebo tofu). Špízy grilujte či pečte.

Ananasový sorbet

Rozmixujte kousky mraženého ananasu s troškou kokosové vody nebo ananasové šťávy (usilujte o krémovou konzistenci). Výsledkem je osvěžující ananasový sorbet, který se podává v misce nebo poháru a jí se lžičkou.

Ananasový džus

Ananas mixujte, dokud se nezmění na hladké pyré. Poté ananasovou směs přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko, abyste oddělili šťávu od vláknitých nebo dužnatých kousků. (Pokud dáváte přednost dužnatější šťávě, můžete tento krok přeskočit.) Přepasírovanou ananasovou šťávu přendejte do džbánu nebo nádoby a v případě potřeby ji dochuťte medem.

Zdroje: www.healthshots.com, www.recipetips.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat