Prostreno.cz

Obojky proti klíšťatům pro psy mají svá rizika

Pro majitele psů je léto čas, kdy by měli být zvláště opatrní na klíšťata, protože paraziti mohou přenášet nebezpečné patogeny nejen na člověka, ale i na jejich domácí mazlíčky. Obojek proti klíšťatům by tomu měl zabránit – je však jeho použití bezpečné?

Klíšťata se aktivují, když teplota stoupne nad sedm stupňů. Od té doby číhají v lesích a na loukách – tedy přesně v místech, kam pejskaři chodí nejraději na procházky. Aby se vyhnuli kousání svých čtyřnohých přátel (pro pořádek, klíšťata nekoušou, protože mají sosák), někteří lidé sahají po chemických obojcích. Ty by měly odpuzovat nejen klíšťata, ale i blechy a další parazity. Ale opravdu to funguje? A představuje nějaká zdravotní rizika pro domácí mazlíčky?  

Proč je kousnutí klíštěte pro psy nebezpečné

Kousnutí (či bodnutí) klíštětem není samo o sobě nebezpečné. Pokud je klíštěti umožněno, aby prošlo přirozeným procesem přisávání (a odpadnutí), ve skutečnosti se nic nestane. Přesto jsou parazité přenašeči nebezpečných onemocnění, jako je borelióza a babezióza nebo ve velmi vzácných případech i klíšťová encefalitida. To platí pro lidi, ale i pro domácí mazlíčky. O to rozumnější se zdá chránit vašeho mazlíčka před parazity sajícími krev po celou sezónu klíšťat.

Jak užitečný je obojek proti klíšťatům

Takzvané spot-on jsou tekuté veterinární přípravky proti parazitům, které se jednorázově nakapávají na kůži psa. Klíšťové obojky by naopak měly průběžně uvolňovat svou účinnou látku do tukové vrstvy zvířete. Obě varianty většinou nezabrání kousnutí psů klíšťaty, ale způsobí smrt parazitů, jakmile proniknou kůží – a nepřenášejí tak žádné nebezpečné patogeny. Aplikace může ale přinést vedlejší účinky.

Jaká jsou rizika

V závislosti na výrobci se používají různé insekticidy. Mezi nejznámější účinné látky patří imidacloprid, deltamethrin a permethrin. Používané účinné látky mohou poškozovat nervy. Například pokud je použit špatný obojek (nebo nesprávný spot-on) – to vždy závisí na vhodném dávkování. Majitelé psů by proto měli u svých zvířat vždy sledovat vedlejší účinky, jako je únava, poruchy koordinace, poruchy pohybu, slinění, nechutenství nebo zvracení. Objeví-li se tyto typické příznaky (většinou postupně), rozhodně je třeba vyhledat veterináře.

Existují alternativy?

Klíšťata mohou potlačit nejen chemické látky, ale také bylinné látky – většinou se jedná o éterické oleje, které mají odpudit klíšťata, blechy, roztoče a komáry. Alternativně se doporučují i ​​jantarové náhrdelníky, které odhánějí parazity: tření kamínků by mělo elektrostaticky nabít srst psa a zahnat tak klíšťata. Neexistují však žádné studie, které by to dokázaly. 

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat