Prostreno.cz

Omýváním syrového kuřecího masa si dost zahráváte

Při mytí syrového kuřecího masa ho nezbavujete bakterií, spíše podporujete jejich šíření po celé kuchyni a všech jejích plochách. Pokud nechcete skončit s průjmem, pak tento krok raději vynechte. Horko na pánvi či v troubě se o bakteriální dekontaminaci postará za vás.

Přinesete si domů kuřecí maso a rovnou se dáte do vaření. Jakmile ho vyndáte z plastové vaničky, se vší pečlivostí ho pod tekoucí vodou důkladně omyjete. Koneckonců, děláte to tak se všemi používanými ingrediencemi, proč by zrovna kuře mělo být výjimkou?

Ohrožení zdraví v přímém přenosu

Tento zcela automatický a zdánlivě nevinný zvyk může naprosto kontaminovat celou kuchyň, přesto před tepelnou úpravou syrové maso omývá zhruba 73 procent lidí (1). „Navzdory tomu, co jste slyšeli nebo viděli na sociálních sítích, je to obrovská chyba, protože se tím rozšíří bakterie po celé místnosti a zvýší riziko onemocnění z jídla,“ varuje australský vědec a docent mikrobiologie Julian Cox (2). Ten zdůrazňuje, že se maso oplachuje už během zpracovávání a další očista je zbytečná, jelikož spolehlivou likvidaci bakterií zajistí vaření či pečení na 75 °C.

Nenechte se otrávit

„Kuřecí jednoznačně patří mezi nejvyhledávanější druh masa, otázka správné manipulace je proto důležitější než kdy jindy,“ zdůrazňuje Julian Cox. Čistě pro představu, jen ve Spojených státech kvůli němu ročně onemocní jeden milion konzumentů a dalších 9 milionů případů hlásí Evropská unie, především pak kvůli kampylobakterióze, což je nejčastější bakteriální průjmové onemocnění (3). Zda za tak vysoký výskyt může jen omývání kuřete před tepelnou úpravou, se můžeme jen dohadovat. Ale nač zbytečně riskovat? Dlužno dodat, že s čerstvými rybami je to podobné, a nejen z důvodu bakteriálního šíření. I po následném osušení papírovou utěrkou si v sobě stále uchovají spoustu vody, čímž se negativně ovlivní nejen další příprava, ale i výsledná chuť (4).

Zdroje: (1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0362028X22057520?via%3Dihub, (2) https://www.foodsafety.asn.au/topic/more-people-at-risk-of-food-poisoning-from-washing-raw-chicken-australian-food-safety-week-8-to-15-november-food-safety-myth-busting/, (3) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11667874/, (4) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8958727/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba