Prostreno.cz

Zahrada v září si zaslouží velkou pozornost

Září je tady a s ním přichází spousta práce na zahradě. Co byste měli udělat právě teď, aby napřesrok vaše rostliny prosperovaly?

I když si ještě užíváte posledního letošního tepla, povinnosti nepočkají. Postupně sklízíte vypěstované plodiny, jako jsou třeba rajčata, která se dají nasušit s olivovým olejem a mořskou solí. Zdaleka nejoblíbenější formou jejich zpracováni je však kečup a rajčatová polévka. Dále rozdělte trvalky. Ty by se měly dělit právě v době, kdy nekvetou, a mají tak dostatek energie pro růst kořenů a listů. Potřebuje to kupříkladu echinacea.

Omlaďte staré rostliny

Trvalky se dělí proto, abychom získali nové rostliny (namnožili si původní), zároveň se tím omladí stará rostlina. Trvalku opatrně vyjměte z půdy rýčem, ale dávejte pozor, abyste nepoškodili její kořeny. Oklepejte nebo opláchněte zeminu z kořenů, lépe tak uvidíte, v jakém místě je možné rostlinu bezpečně rozdělit.

Prořezejte skalničky

Souběžně s tím prořezejte skalničky, třeba devaterník, což je senzační půdopokryvná trvalka s atraktivní škálou barev květu a neopadavými listy. Prořezat si zaslouží i pnoucí růže, jakmile dokončí kvetení (pokud se nejedná o odrůdy s opakovaným kvetením, v takovém případě je nechte až do konce roku).

Nezapomeňte ani na jahodník. Přihnojovat jej můžete do konce října, ale už od září neaplikujte přípravky s vysokým obsahem dusíku a hořčíku. Vhodnější jsou hnojiva s vápníkem, fosforem nebo draslíkem.

Ukliďte a pohnojte skleník

Na klasický skleník je možné použít parní čistič, který dokonale odstraní veškeré škůdce a choroby. V září je velmi vhodné zeminu vydatně pohnojit kravským nebo koňským hnojem a tento hnůj zarýt.

Brambory nejprve nechte vyschnout

Rozložte nově vykopané brambory a nechte je několik hodin vyschnout na chladném a tmavém místě. Poté je uložte do papírových pytlů, což plodině umožní dýchat. Uchovávejte pouze nepoškozené hlízy bez onemocnění – jeden shnilý brambor může zničit celou úrodu! Ze země zvedněte dýně a tykve, předejdete tak hnilobě. (Využijte k tomu kusy břidlice nebo dřeva.)

Vyberte zralá jablka

Chcete-li vyzkoušet, zda jsou jablka zralá, jemně je vezměte do dlaně a mírně za ně zatáhněte – vhodný čas ke sběru poznáte tak, že se jablka snadno oddělí od stromu. Sekejte dlouhou trávu pod ovocnými stromy, abyste snadno našli hnijící a poškozené plody.

Naplánujte si příští rok

Až skončíte se všemi pracemi, vezměte tužku a papír a vytvořte hrubý náčrt vašich květinových okrajů a zeleninového pozemku. Díky tomu odhalíte, co ve vaší zahradě prosperovalo a fungovalo a co naopak ne. Napřesrok budete moudřejší.

Zdroje: www.gardenersworld.com/what-to-do-now-august/, www.thompson-morgan.com/what-to-do-in-the-garden-in-august





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat