Prostreno.cz

Pravda o tom, zda můžete zmrazit jogurt

Jogurtů je v každém obchodě dostatek, vlastně si na každý den můžete koupit jiný. Tak proč ho někteří lidé dávají do mrazáku? A neničí se tím zdraví prospěšné bakterie?

Jogurt je zdravé a oblíbené občerstvení s vysokým obsahem bílkovin, vápníku, draslíku, vitaminů skupiny B a probiotik. Mezi hlášené příznivé účinky probiotické spotřeby patří posilování střevního zdraví, zlepšení příznaků nesnášenlivosti laktózy a snížení rizika různých jiných onemocnění (1). Dá se zmrazit a uchovat na pozdější dobu?

Účel zmrazení jogurtu

Zmrazený jogurt může sloužit mnoha účelům. V chladnějším prostředí se mu především prodlouží trvanlivost. Další dobrou zprávou je, že správné zmrazení pomáhá udržovat jogurt svěží a chutný, je však třeba počítat s tím, že po rozmrazení tahle výživná dobrota mívá trochu zrnitější strukturu. K tomu dochází kvůli rozdělování vody a mléčných pevných látek. Výživná hodnota však víceméně zůstává stejná.

Po útlumu přichází znovuvzkříšení

Přítomné živé bakterie Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus, jež pomáhají se střevním zdravím, sice upřednostňují teplejší podnebí, nicméně důkazy ukazují, že jim ani chlad neubližuje. Když rozmrazíte zmrzlý jogurt, živé bakterie se probudí, znovu se aktivují a jsou připravené dělat svou práci. Ale aby vám takto uskladněný jogurt chutnal, vždy jej před konzumací promíchejte. A do čeho byste uvedenou mléčnou pochoutku vlastně měli dát?

Použijte tvořítka nebo sáčky na led

Jogurt jednoduše vložte do mrazáku – v původním balení. Dá se však i rozdělat a nadávkovat do tvořítek či sáčků na led. Tím si zajistíte větší variabilitu při používání. Až přijde ten správný čas, jogurt vyndejte a nechte ho přes noc v lednici. Při pokojové teplotě totiž riskujete množení nežádoucích bakterií.

V případě, že spěcháte, nechte ho mimo lednici maximálně dvě hodiny. Ale nezkoušejte to se syrovým mléčným jogurtem, může v sobě mít nebezpečné bakterie E. coli. Před konzumací jogurt dostatečně promíchejte, jak již bylo uvedeno, a spotřebujte jej podle potřeby. Je v něm hodně vody? Přidejte pár lžiček dalšího, čerstvějšího jogurtu, získáte lepší konzistenci i hladkost.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045285/, www.taste.com.au/articles/freeze-dairy-products-milk-cream-butter-yoghurt/j7ofdnpj





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat