Prostreno.cz

Při nákupu brambor se soustřeďte nejen na jejich tvar

Ať už brambory opékáte, plníte či zpracováváte na pyré, domů si přinášejte jen ty nejčerstvější a nejchutnější. Které kusy nechat v obchodě a jaká délka výhonků je zdraví nebezpečná?

Většina z nás má se sklizní brambor spojený aktuální podzim. Obchody se nyní plní novými zásobami, proto je těžké při nákupu nešlápnout vedle. Jsou mezi čerstvými bramborami i ty staré? Takhle to poznáte!

Měkkost berte za varovný signál

Prvním způsobem, jak zjistit, zda jsou ty brambory, na které se díváte, v kondici, je zkouška pevnosti. Vezměte je do ruky a prověřte, zda neměknou a mají pevnou konzistenci. Pokud jsou poddajné a vrásčité, znamená to, že začaly ztrácet vodu a jsou pravděpodobně staršího data – nebo nebyly skladovány v oblastech s regulovanou vlhkostí.

Ujistěte se, že na povrchu nejsou řezy

V ideálním případě zkuste vybrat brambory s neporušenou slupkou a bez řezů, jež nahrávají růstu bakterií a plísní. Vizuálně zkontrolujte, zda jsou brambory v pořádku a přivoňte si k nim. I zápach je ukazatelem rozmachu plísní.

Preferujte brambory bez zabarvení

Brambory vypadají jako jedna z té robustnější zeleniny, která snad ani nemůže podléhat zkáze, nicméně opak je pravdou. Věřte tomu, nebo ne, poměrně snadno se potlučou. Nejvhodnější jsou kusy bez tmavých oblastí, jež se dají přirovnat k modřinám na lidském těle. Mělké modřiny se však mohou odříznout, neovlivňují zbytek brambor.

S výhonky zacházejte opatrně

Že „erteple“, jak se bramborám lidově říká, mají výhonky? Pak se snaží vyrůst v bramborovou rostlinu a reprodukovat. Jinými slovy, když podmínky v půdě nebo venku dosáhnou teploty kolem 20 °C, stabilní teplota brambory přesvědčí, že je jaro. Jenže vzhledem k tomu, že klíčky naznačují stárnoucí proces, pokud je to možné, v obchodě se jim vyhněte. Naklíčené brambory totiž mohou být hořké i toxické, a to kvůli chemické látce zvané solanin. Ale přehnaná hysterie není nutná.

Jsou-li brambory ještě stále pevné, mají relativně malé klíčky a nevykazují žádné vrásky ani seschnutí, klíčky odřízněte, brambory je možné jíst. Jakmile je však klíček delší než jeden a půl centimetru, odborníci doporučují společně s ním odříznout i čtvrtinu nebo polovinu brambory.

Držte se pravidla prodyšného pytle

Ujistěte se, že brambory, které kupujete, mohou dýchat. V obchodě s potravinami hledejte ty, jež se prodávají v síťkách, perforovaném papíru nebo plastových sáčcích s otvory. Prodlužuje to trvanlivost produktu.

Zdroje: www.theses.cz/id/67jb2i/17461178





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dušená vepřová krkovice

(4 hlasů)

Kachní stehna se špenátem

(4 hlasů)

Dušené hovězí maso

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat