Prostreno.cz

Oslavte svátek svatého Štěpána s křupavou kachnou na stůl

Svátek svatého Štěpána, který připadá na 26. prosince, je spojen s několika tradicemi, mezi které patří i sváteční menu. To obvykle tvoří pečená husa nebo kachna podávaná s domácími knedlíky a zelím. Pokud se chystáte tento pokrm připravit poprvé, nebojte se. Pro vás máme připravený jednoduchý recept.

Tradiční svátek svatého Štěpána je spojen nejen s hostinou, ale také s koledováním. Dříve bylo obvyklé, že v tento den se koledníci roznášeli se známou písní: „Koleda, koleda, Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, upad jsem s ní na ledu....“ Pro své zpěvy obdržely děti obvykle kousek vánočky nebo cukroví a někdy i malý peníz. V dnešní době sice koledníci nejsou tak častým jevem, avšak to vás nemusí brzdit v tom, abyste připravili sváteční hostinu pro svou rodinu. S křupavou pečenou kachničkou jistě ohromíte i nejvíce nespokojenou tchyni.

Pečená kachna či husa

Co budete potřebovat:

Jak na to?

Teď jste se nejspíš zarazili, že potřebujete jen 3 suroviny, ale opravdu - s tímhle si bohatě vystačíte, nemusíte mít žádné obavy.

Kachnu důkladně omyjeme a očistíme, občas na ní najdeme ještě zbytek peří, všechny nečistoty ale musí pryč. Nechte ji dobře okapat, poté celou kachnu nasolte, 2/3 soli jsou na povrch a 1/3 vysypte břišní dutinu. Poté pečlivě celou kůži posypte kmínem. Takto připravenou kachnu vložte do pekáčku, který ji těsně obejme, a přikryjte padnoucím víkem.

Pekáček může rovnou do trouby. Rošt si umístěte do spodní třetiny a nastavte teplotu na 120 °C. Nyní už je to jen na troubě a vy si můžete ještě zalenošit. Bez jakýchkoli zásahů a nadzvedávání víka pečte kachnu přibližně 5-6 hodin. Poté ještě pekáček odkryjte a dopečte na 200 °C, aby se udělala křupavá kůrčička. Ihned podávejte s dušeným kysaným zelím a oblíbenými knedlíky.

Zelí jistě zvládne každá hospodyňka, ale pokud tápete ještě s knedlíkem, máme pro vás jednoduché „knedle“ do hrnečku. Přece nebudete kazit svou snahu koupeným knedlíkem!

Hrníčkové knedlíky z mikrovlnky

Co budete potřebovat (na 4 porce):

Jak na to?

Rohlíky si nakrájejte na kostičky velké asi 1 cm. V míse si smíchejte rohlíky, prosátou mouku, kypřicí prášek a sůl, vše promíchejte. Poté přidejte vajíčka a mléko a vařečkou vše smíchejte v hladké řidší těsto.

Vezměte 4 hrnky o objemu 250 ml, vhodné do mikrovlnky. Do každého nalijte jednu lžičku oleje a mašlovačkou ho rozetřete po celém hrnku, ode dna až ke krajům.

Těsto si rozdělte do hrníčků na 4 stejné díly. V hrnečku by mělo zbýt místo přibližně o velikosti 1/3 hrnku, aby mělo těsto kam vykynout. Všechny hrnky naskládejte do mikrovlnné trouby, nastavte výkon na 650–700 W a „vlňte“ 6 minut. Poté do jednoho hrnku zapíchněte špejli a zjistěte, jestli není těsto lepivé. Pokud ano, tak knedlíkům dopřejte ještě minutku či dvě. Hotové horké knedlíky, odlepte od okrajů nožem a vyklepněte, nakrájejte na plátky - a můžou rovnou na talíř ke kachničce.

A jaké jsou vaše oblíbené knedlíky?

Zdroje: názor autora - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat