Prostreno.cz

Potravinové trendy roku 2024 berou ohled na zdraví

Co rok, to nové trendy. Ty potravinové se během nadcházejících 12 měsíců ponesou ve znamení rostlinného stravování, boje proti zánětům i polévek, které mohou omezit plýtvání.

Většina lidí neustále hledá nové tipy a triky, které mohou zdraví a pohodu posunout na vyšší úroveň. A to hlavně se začátkem nového roku, tedy v období, kdy se dávají nejrůznější předsevzetí. Rok 2024 nabízí mnoho potravinových trendů a užitečných návyků, nechcete se inspirovat? Tohle bude v kurzu!

Čím více rostlin, tím lépe

Vegetariánské a veganské stravování je v posledních letech stále populárnější, a trh s rostlinnými potravinami podle odhadů dosáhne v příštích 12 měsících svého maxima (1). Hlavní dění se prý bude točit okolo zdrojů bílkovin, jako jsou luštěniny, jmenovitě cizrny, hrášku a fazolí. Předpovídá to alespoň australská registrovaná dietoložka Leanne Elliston (2).

K boji se vyzvou záněty

Podle australského dietologa Marka Sarduta se velká pozornost zaměří také na protizánětlivé potraviny. A má to svůj důvod – chronický zánět má negativní dopad nejen na zdraví fyzické, ale i to psychické, proto se mu musí říci dost! Jste-li stejného názoru, pak svůj jídelníček obohaťte o brukvovitou zeleninu, borůvky, zelený čaj a kvalitní hořkou čokoládu.

Polévky jako prevence plýtvání

Hovězí či kuřecí vývar, minestrone, dýňová, rajská, miso polévka... Možností je nepřeberně. Bez ohledu na vaši preferovanou konzistenci či chuť, soudě kulinářských prognóz budou polévky hodně horkým trendem. Z velké části i kvůli tomu, že se do těchto tekutých pokrmů dá přidat přebytečná zelenina, čímž se sníží plýtvání. A snižování se bude týkat ještě nečeho…

Méně je více. Hlavně, když jde o sůl!

I Světová zdravotnická organizace doslova „tlačí“ na populaci, aby příjem soli značně zredukovala (3). „Musíme upustit od myšlenky, že některé soli jsou pro nás nějakým způsobem lepší, jako třeba ta himálajská,“ doporučuje dietoložka Leanne Elliston s tím, že sůl je prostě sůl, a když se přidává do jídla ve větším množství, vždy bude škodlivá.

Zdroje: (1) www.futuremarketinsights.com/reports/plant-based-food-market, (2) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/food-trends-2024, (3) www.who.int/news/item/09-03-2023-massive-efforts-needed-to-reduce-salt-intake-and-protect-lives






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat