Prostreno.cz

Chyby, které vám vysavač nikdy neodpustí

Čistý a uklizený domov? Není nic uspokojivějšího. Koberce lze zbavit prachu a nečistot pomocí vysávání, ale pokud se o svůj vysavač nestaráte, nemůžete od něj čekat zázraky. Tyhle chyby vám nikdy neodpustí!

Úplně první vysavač si v roce 1901 nechal patentovat anglický konstruktér Huber Cecil Booth (1). Od té doby uplynulo hodně vody. Dnes je vysavač běžnou součástí domácnosti, ale jelikož se stará o úklid, vyžaduje něco na oplátku. Pokud děláte tohle, dlouho vám vydrží!

Neodstraňujete vlasy z kartáčového válce

Pravidelně odstraňujte namotané vlasy na oskách kartáče – tedy po obou stranách, v místě, kde se kartáč upevňuje do hubice. Pakliže se na to vykašlete, vysavač přestane plnit svou funkci.

Používáte ho k vysávání jemných prášků, jako je jedlá soda

Přejetí vysavačem přes matraci zasypanou jednou sodou je tak trochu risk. Tahle populární rada totiž nepočítá s tím, že jedlá soda je neuvěřitelně prašná a jemná a může tak ucpat filtr a další části stroje.

Berete to přes vodu

Domácí mazlíček, který má mokré tlapky, přeběhl přes koberec. Vezmete vysavač a dáte se do úklidu. Problém je v tom, že se vlhkost, kterou vysavač nasaje, bude shromažďovat uvnitř stroje, což vede k ulpívání a shlukování nečistot a vláken a tím pádem i slabšímu sání.

Úplně jste vyřadili koště

Vysavače jsou navrženy tak, aby vysály zvířecí chlupy, prach, srst, špínu, trávu – takové ty běžné věci. Nejsou však určeny ke zvedání malých ponožek, papírových ručníků, novin a ani k vysávání kancelářských sponek, gumiček, mincí a střepů. Na to se víc hodí staré dobré koště nebo smetáček, a to z jednoho prostého důvodu. Všechno jmenované se může zaseknout v hadici vysavače a dostat se až do motoru.

Nemyjete a nevyměňujete filtry

Buďte k sobě upřímní... Kdy jste naposledy čistili filtr? Není neobvyklé, že je lidé nikdy nemyjí, ale pro jejich funkci je to tak zásadní. Čištěním filtrů (aspoň jednou měsíčně) zachováte sací výkon vysavače a váš domov provoníte čistotou. Mimochodem, také každé dva až čtyři měsíce vyměňte sáčky u těch modelů vysavačů, které to vyžadují.

Necháváte vysavač na nabíječce

Technicky to nezničí váš stroj, tedy pokud není superstarý, ale když ho necháváte ve zdroji, zkracujete životnost baterie. Je to jako s mobilními telefony a notebooky. Je dobré občas je nechat „umřít“.

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_cleaner, názor a zkušenosti autora - zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat