Prostreno.cz

Nejlepší brambory na bramborovou kaši

Bramborová kaše patří mezi evergreeny, které nestárnou. Aby byla hladká, jemná a chutná, je primárně nutné vybrat správný typ brambor. Víte, o jaký jde?  

Je snadná na přípravu a milují ji malí i velcí. Bramborová kaše ze stolu nikdy nezmizí. Správné brambory ji zanechají dokonalou, krémovou a nadýchanou. Chcete-li toho dosáhnout preferujte „erteple“, jak se jim lidově říká, s vyšším obsahem škrobu, a naopak se vyhýbejte odrůdám voskového typu.

Vaření začíná v obchodě

Jste z nekonečné nabídky obchodníků zmatení? Pak si pamatujte, že varný typ C se nejlépe hodí jak na bramborovou kaši, tak i na bramboráky nebo do těst. Než si tedy z obchodu odnesete pytel, zkontrolujte varný typ. Pokud máte rádi lehčí, nadýchanější kašičku, sáhnete po odrůdě „Russet. Jste-li spíš na rustikálnější texturu, měli byste použít brambory s tenkou slupkou – třeba „Red Bliss“. Mají hladkou slupku a pevnou, vlhkou texturu. (Brambory se ovšem dají i kombinovat, tak se nebojte experimentů.)

Chyby při přípravě bramborové kaše

Nakoupeno máte a chystáte se do práce? Pak brambory nepřevařujte. Jsou hotové, když do nich snadno zapíchnete nůž (nebo vidličku). Jakmile je na plotně necháte až příliš dlouho, mohou se rozmočit a nasáknout – výsledná kaše je kvůli tomu o něco gumovější.

Nešetřete na ostatních ingrediencích

Máslo, mléko či smetana (nebo dokonce zakysaná smetana) jsou pro smetanovou bramborovou kaši nezbytné. Ujistěte se, že používáte dostatek obojího. Na kilogram brambor by měl přijít zhruba šálek mléka a minimálně čtvrt kostky másla. Nejprve scezené brambory osolte a rozšťouchejte. Následně přilijte horké mléko a rozpuštěné máslo a vyšlehejte na hladkou kaši. Budete-li chtít, aby kaše byla lesklejší, přidejte pár kapek olivového oleje (tip šéfkuchařů).

Skladování

Bramborovou kaši lze skladovat v lednici asi tři až pět dní a v mrazáku vydrží minimálně deset měsíců. Ujistěte se, že jste ji přendali do vzduchotěsné nádoby. Až nebudete stíhat vařit, přijde k duhu.

Zdroje: www.bonappetit.com/story/best-potatoes-for-mashing, www.realsimple.com/the-best-potatoes-for-mashed-potatoes-8559358






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat