Prostreno.cz

Nakupování potravin s prázdným žaludkem se vždycky prodraží

600 korun. O tolik víc v průměru utratíte, když se před nákupem potravin nenajíte. Chutě holt dělají své! Kručící žaludek také bojkotuje dietní ambice, tak pozor na to.

Není sporu o tom, že nakupování tvoří významnou část našeho života. Už dávno ho nevnímáme jako obtěžující nutnost, ale spíše fascinující zábavu, která nám v těžkých chvílích zlepšuje náladu, vyvolává pocity štěstí a aktivuje antistresové hormony.

Roky trávené ve frontě u kasy

Průměrná žena se do obchodu vydá přibližně 301krát ročně, což ji připraví asi o 400 hodin a ve finále i 8,5 roku života (1). Zhruba 33 procent lidí nakupuje on-line alespoň jednou týdně, přičemž celá polovina z nich s příslibem dopravy zdarma učiní větší objednávku (2). Zejména pro mladší generace je to oblíbený koníček (3), pro starší zase vyhledávaná terapie (4). Ano, taková je moderní konzumní situace. Důležitá rada? Nikdy tuto činnost neprovádějte s prázdným žaludkem! Tedy alespoň pokud své úspory chcete udržet v bezpečí.

A peníze se kutálí!

Studie (5) z letošního dubna prokázala, že kvůli kručícímu žaludku průměrný nakupující utratí o minimálně 600 korun víc, než když se do „krámu“ vydá uspokojivě nasycený. Vzhledem k faktu, že lov potravin jednou za tři dny je pro většinu populace běžnou praxí, může to celkové roční výdaje na domácnost pořádně navýšit. Jen tak pro zajímavost – šest z deseti zúčastněných respondentů se doznalo, že se vlivem hladu vzdá svých dietních cílů hned u dveří. Dvacet procent zákazníků z tohoto důvodu překročí svůj stanovený týdenní finanční limit. Standardní nákup potravy trvá 39 minut, při kterých lákadla číhají na každém kroku. Takže se před nákupem raději najezte, ano? Pokud jde o ideální načasování, ze zmíněného výzkumu vyplynulo, že lidé za nejlepší dobu nakupování považují osmou až desátou ráno, naopak ta nejhorší nastává mezi čtvrtou a šestou odpolední.

Zdroje: (1) www.nydailynews.com/2011/03/04/on-average-women-spend-399-hours-shopping-a-year-survey-finds/, (2) www.mintel.com/press-centre/nearly-70-of-americans-shop-online-regularly-with-close-to-50-taking-advantage-of-free-shipping/, (3) www.adweek.com/brand-marketing/teen-girls-avid-shoppers-103813/, (4) www.becomingminimalist.com/shopping-statistics/, (5) www.nypost.com/2024/04/11/lifestyle/grocery-shopping-on-an-empty-stomach-is-costing-americans-this-much/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat