Prostreno.cz

I staré koření najde svkělé uplatnění

Prošlým kořením se dá osvěžit koberec a vlastně i celým dům. Také jím lze vyhnat obtěžující hmyz i plíseň z květináčů. Přece byste ho nevyhodili!

V každé zásobě koření se najde ochucovadlo, u kterého si nejsme tak docela jistí, jak dlouho ho vlastně skladujeme. I když ale časem ztratilo hodně ze své chuti, barvy i vůně, do odpadkového koše letět nemusí. Tady jsou geniální možnosti jeho využití!

Domov, který voní na sto honů

Zapomeňte na vonné svíčky a předražené osvěžovače vzduchu, které o chemické látky nemají nouzi. Dejte do hrnce vodu, přiveďte ji k varu a přidejte poctivou lžíci „prošlého“ koření. Váš dům bude úžasně vonět během okamžiku! A jen tak to z něj nevyprchá.

Deodorant koberců jako žádný jiný

Ve společnosti našich milovaných čtyřnohých mazlíčků je těžké udržet koberce bez zápachu. Anebo že by ne? Pokud máte po ruce starší sypké kulinářské přísady, zkrátka je na tyto podlahové textilie nasypejte těsně před vysáváním. Podmínkou pochopitelně je, aby nebarvily, což vylučuje papriku, šafrán i kurkumu.

Přírodní odpuzovač hmyzu

Sezona nevítaných návštěvníků je zase tady, takže boj s otravným hmyzem nabírá na obrátkách, a to na zahrádce i uvnitř obydlí. Na jaké zbraně sázíte? Věděli jste, že proti švábům funguje bobkový list a mšice prchají zase před chilli a pažitkou? Mravenci, mouchy a komáři nesnášejí pro změnu šalvěj, octomilkám nevoní skořice. Brouky, kteří vám na záhonku zákeřně ožírají úrodu, odradí česnek. Co na tom, že jeho expirace už dávno vypršela!

Už žádné plísně v květináči

Nic člověka nenaštve tolik, jako když se v květináči objeví plíseň, která pěstované rostliny hubí před očima. Vzniká přemírou vlhkosti a horlivým zaléváním, tak si na to dejte pozor. Zálivku trochu omezte a vaše živé dekorace i se substrátem ošetřete roztokem z vody a zmíněné skořice. Tenhle netoxický fungicid pro ně bude požehnáním!

Zdroje: www.coloradospice.com/blogs/news/8-genius-ways-to-use-expired-spices, www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/expired-spices





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat