Někdo má rád holky a někdo zase vdolky. Milejší a ochotnější prý bývají „vdolkaři“, kteří empaticky neváhají podat pomocnou ruku.
Sladké jídlo má v našich životech neodmyslitelné místo, neboť bývá symbolem odměny, útěchy i romantiky. Kdo by si rád nedopřál kousek čokolády po náročném dni, bonboniéru darovanou z lásky nebo si nevychutnal dortík při narozeninové oslavě? Věřte, nebo ne, kladný vztah k těmto dobrotám může vypovědět mnohé i o lidském charakteru.
Sladký život, sladká nátura?
Prostřednictvím nové studie (1) zveřejněné v magazínu Journal of Research in Personality vědci zjistili, že příznivci cukru zpravidla bývají přívětivější. Tento zajímavý objev může vysvětlovat, proč se lidé s laskavější povahou někdy popisují jako „sladcí“. Výzkum, který zahrnoval 1 629 respondentů, byl založen na dotazníku, v němž byli účastníci požádáni, aby ohodnotili své tužby na sladká, kyselá, slaná, hořká a kořeněná jídla. Součástí studie bylo také hodnocení osobnostních rysů, jako je otevřenost, svědomitost, vlídnost, extraverze a neuroticismus. Na základě odpovědí expertíza odhalila přímou souvislost mezi chutí na cukr a přívětivostí.
Jiný kraj, stejný mrav
Je tedy zřejmé, že chuťové preference jsou s osobnostními rysy úzce spojené. Obliba sladkostí dle odborníku naznačuje, že daný člověk bývá vnímán jako hodný, empatický, otevřený a ochotný pomoci v každé situaci. Co je na tomto zjištění zvláštní, je skutečnost, že tento vzorec není omezen pouze na jednu konkrétní kulturu nebo kontinent, ale platí celosvětově napříč různými zeměmi a společnostmi. Jen tedy pozor na rizika. Pořád platí, že nadměrné množství sladkého podporuje nadváhu, rozvoj srdečních chorob, akné, diabetes druhého typu, rakovinu i předčasnou tvorbu vrásek (2).
Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0092656624000953, (2) www.healthline.com/nutrition/too-much-sugar#skin-aging
Sledujte nás na sociálních sítích: