Na tomto světě existují dva typy pekařů: ti, kteří se děsí drhnutí hrnců a pánví potažených karamelem či zbytky omáček, a ti, kteří dosáhli stavu osvícení, který přesahuje obavy z tohoto druhu fyzického utrpení. Že by měli tip, jak nádobí nablýskat? Tak to si pište!
Je to urputný boj, který může být pro nezasvěcené a začátečníky až příliš reálný, protože jakýkoli druh cukrovinek nebo omáčky uvařené nad 100 °C se přetavuje na neuvěřitelně lepkavou hmotu, jež se s rostoucí ručičkou teploměru připaluje na dno i stěny nádobí. Snažit se ten nepořádek vydrhnout hrubou silou je tak trochu náhradou posilovny a zkouškou trpělivosti. Co s tím?
Návod, jak si ušetřit námahu i čas
Po přípravě várky karamelové omáčky, fondánu nebo třeba smetanové omáčky zapněte sporák, do špinavého hrnce nalijte vodu, případně do ní přidejte trochu octa nebo jedlé sody, a přiveďte k varu. Než voda začne bublat, odstraní se většina ztvrdlých nečistot. Pokud kolem okrajů přece jen něco zbyde, bude to napůl roztavené, měkké a dostatečně poddajné, aby se to dalo seškrábnout hřbetem lžíce nebo stěrkou. Proveďte, obsah hrnce vylijte, propláchněte jej horkou vodou a máte hotovo. Jasně, na závěr budete muset použít trochu saponátu, abyste odstranili veškeré stopy cukru nebo tuku, ale nezbude už nic k drhnutí.
Síla citronu
Pro ty, kteří jsou připraveni přejít na další obdobnou techniku čištění, připoutejte se. Na připálené nádobí pomůže i vychvalovaný citron. Obsahuje totiž kyseliny, které mají vynikající čisticí vlastnosti, jež umí rozpustit i ty nejobtížnější nečistoty. Nejprve odstraňte z nádoby veškeré zbytky jídla a naplňte ji vodou. Poté čerstvý citron pokrájejte na plátky, vložte je do hrnce, přiveďte vodu k varu a opět ji nechte několik minut povařit. Následně nádobu stáhněte z plotýnky a celé to nechte vychladnout.
Až se tak stane, citronovou vodu vylijte, hrnec vytřete měkkým hadříkem či houbičkou (pro jistotu si nasaďte gumové rukavice chránící vaše ruce před kyselinou citronovou), nádobí důkladně opláchněte čistou vodou a následně osušte. Tak, teď už víte, že až příště budete připravovat omáčku nebo cukrovinky, nemusíte se s úklidem namáhat! S trochou vroucí vody se problém se špinavým nádobím jednoduše rozplyne.
Zdroje: https://www.seriouseats.com/how-to-clean-candy-and-other-sticky-stuff-from-a-pot, https://www.thekitchn.com/the-best-way-to-clean-a-sticky-pot-after-making-caramels-and-candies-103511, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: