Maso, zeleninu, pečivo, koření. Vše, co patří na pánev, máte nachystané, ale kde je olej? Pokud jste ho zapomněli koupit, do obchodu nemusíte, nakrojte okurku!
Homo sapiens si vždycky nějak poradí. Momentálně TikTok (1) a Instagram svými příspěvky zaplavují kreativní lidé, kteří třou nakrájenou okurku o rozpálenou pánev, upustí na ni vejce a pak ho snadno sundají – bez kapky oleje. Na první pohled je těžké uvěřit, že se vajíčko na pánev nepřichytí, ale div se, světe, v nouzi i vám taková okurka může plánovanou hostinu zachránit.
Z vlastní zahrádky i ze supermarketu
Členové čeledi tykvovitých, jako jsou okurky, dýně a melouny, často při řezu vylučují gelovitou tekutinu, zejména blízko konce stonku. Je plná nejrůznějších škrobů a aminokyselin a něčeho, co se nazývá MLP, hlavní proteiny podobné latexu, které chrání rostlinu před škůdci a dodávají kůře hořkou chuť. Možná utěsňují mikroporézy na povrchu pánve a poté se při zahřátí smršťují a uvolňují. Mohlo by to být klíčem k triku s nepřilnavostí?
Okurka versus olej
Zdá se tak nepravděpodobné, že by taková tenká vrstva mohla fungovat pro jedno z nejznámějších lepkavých smažených jídel (ano, vajíčka). Nezbývá než to vyzkoušet. Nastavení sporáku na střední teplotu je důležité, aby se horní část uvařila dříve, než spodní část. Ke konci smažení je také vhodné přidat lžíci vody, nicméně není to podmínkou. Trik s okurkou funguje i tak.
Pánev vymažte již zmíněnou nakrojenou okurkou a rozklepněte vejce. Předem počítejte s tím, že oproti smaženému vejci na oleji zaznamenáte několik rozdílů. V bílku je méně přepečených kousků, ale také možná o něco méně chuti. Na druhou stranu, pokud už máte okurky po ruce a potřebujete ze zdravotních či jiných důvodů snížit příjem oleje, dává to smysl – určitě snížíte příjem kalorií.
Kdy použít cibuli?
Suma sumárum, jestli plánujete na grilovacím večírku podávat burgery se smaženými vejci, a náhle zjistíte, že vám došel olej ve spreji, nezoufejte, okurka vás v tom nenechá. A pozor, kdyby se na pánev či na gril přece jen něco přichytilo, použijte rozkrojenou cibuli. Kyseliny v cibuli, která by neměla chybět v žádné domácnosti, pomáhají uvolnit připálené nečistoty a zbytky jídel. (Po potření pánve cibulí je vhodné opláchnout ji teplou vodou a umýt běžným způsobem.) Tak dobrou chuť, ať už vaříte cokoli.
Zdroje: (1) https://www.tiktok.com/@jana.dvll/video/7509390665948695830 (2) https://www.today.com/food/trends/can-you-use-cucumber-to-grease-pan-instead-of-oil-rcna211532
Sledujte nás na sociálních sítích: