Prostreno.cz

6 užitečných tipů, jak zkrotit chaos v domácnosti. Navždy

Uklizený domov, ve kterém nevládne chaos ani nepořádek, je tak skvělý! Kéž by ta čistota a vzdušnost vydržela věčně! Že maximálně dva až tři dny? Pak je něco špatně! Jak domovu vrátit lesk? 6 jednoduchých, ale efektivních tipů ho vrátí zpátky na výsluní!

Nikoho nebaví prodírat se odloženými věcmi a hledat mezi tunou špinavých hrnků ten jeden čistý. Přiznejte si, že chaotický a přeplněný dům nepůsobí dobře na vaši psychiku, kdežto ten organizovaný, klidný a čistý vytváří pohodovou atmosféru.

Jak se k ní dopracovat a neprotáčet panenky pokaždé, když projdete okolo kuchyňského dřezu, odpadkového koše nebo pračky? Stačí jen ždibec organizace!

1. Každé věci najděte domov

Hromada papírů na pracovním stole? Knihy všude, kam se podíváte? Máte málo skladovacího prostoru a bojujete s jedním zásadním problémem: všechny ty věci nemají své místo! Pořiďte si komodu, polici, papírové krabice… Cokoli, do čeho budete moci uložit každou věc, na kterou se každý den díváte.

Pokud se jedná o něco, co používáte velmi často, ujistěte se, že nově vytvořené skladovací místo je snadno dostupné. Mít papíry od tiskárny na skříni, kam se pro ně budete co chvíli natahovat, postrádá smysl.

2. Odpusťte si sběratelství

Krátká trička, ve kterých vynikalo vaše bříško dávno před tím, než přišla dvě těhotenství, už nenosíte. Tak proč je skladujete? Možná i ta rozbitá keramika z jarmarku ještě udělá nějakou parádu, ale budete ji opravdu používat? A co to rezavé nářadí? Zbavte se všeho, na co se jen práší, a při nákupu nových věcí zvažte jejich praktičnost. Preventivně se vyhnete „křečkování“ zbytečností.

3. Pravidelně provádějte domovní prohlídky

Další dobrá rada nad zlato? Se železnou pravidelností, například jednou za půl roku, si dejte za úkol, že projdete celý byt nebo dům a rozluštíte záhadu, proč se ty věci tak hromadí.

Vyhoďte již párkrát přečtené časopisy, konečně najděte odvahu k odstranění děravých ponožek, které stejně nikdy neopravíte. Ze šuplíků v kuchyni vyndejte všechno náčiní a nádobí a rozdělte ho na dvě sekce. Tu, kterou používáte často, a tu, která si může dovolit zahálet hluboko v útrobách kuchyně.

4. Minimalizujte „dvojí vidění“

Stejný hrnek dvakrát? A proč? Dva páry bot, které jsou si podobné jako vejce vejci? Fakt je unosíte? A proč máte tři na chlup stejné pánvičky? Zbytečně zabírají místo! Co je navíc, darujte známým.

5. Nepodléhejte nostalgii a emocím

Každý rodič ví, jak moc je těžké vysvětlit dítěti, že ten obrázek, který přineslo domů ze školky, se na stěnu do obýváku prostě nehodí. Všechny jeho výtvory, nebo aspoň jejich podstatnou část, najdou realizaci v místě tomu určeném: v dětském pokoji. Až jednou za čas budete dělat „čistku“, zkuste malý trik.

Dítěti obrázky, figurky, vánoční maňásky, velikonoční vajíčka a další nezbytnosti dejte do ruky, vyfoťte ho s nimi a fotografie si schovejte na památku. Všeho ostatního se nenápadně zbavte. Chcete mít doma pořádek, ne?

6. Jděte na to systematicky

Vždy, když vám něco upadne na zem, seberte to. Pokaždé, když dočtete knihu, ukliďte ji na svoje místo. Jakmile dojte toaletní papír, vyhoďte ruličku do koše. V ledničce nenechávejte prázdné pet lahve. Zkrátka nic neodkládejte, věci řešte ihned a za provozu! Ulehčíte si tím život i nervy a především hromadění nepořádku. A jedno, velmi důležité, konstatování na konec? Udržování pořádku je trvalý proces. Je třeba se s tím smířit…

A jak často uklízíte vy?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat