Prostreno.cz

Rozdíly mezi čerstvým a trvanlivým mlékem

14.03.2020 | Zdraví a diety

Mléko patří k nejdokonalejším živinám v přírodě. Platí to ale i o tom, co si v obchodech kupujeme v tetrapackových krabicích? Jak se ukazuje, některé výrobky v regálech mají s opravdovým mlékem, které prospívá našemu tělu, společný jen název.

Mléko je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, bílkovin, tuků a dalších důležitých živin. Velmi ceněným je ovšem mléko kvůli svému vysokému obsahu vápníku, který hraje nezastupitelnou roli v tvorbě kostí u dětí a jejich pevnosti u dospělých.

Raději čertsvé

Nejvíce důležitých látek - tuků či vitaminů A, D, E a K - obsahuje mléko, které je čerstvě nadojené. A pokud jste někdy měli možnost takové mléko pít, jistě potvrdíte, že má také úžasnou chuť. Jenže toto mléko se poměrně rychle kazí a navíc může obsahovat nebezpečné zárodky, jež mohou po konzumaci způsobit řadu nepříjemných chorob. I proto mléko prodávané v obchodě musí projít pasterizací, která ničí škodlivé bakterie.

Pasterizované mléko se prodává pod označením "čerstvé". Pasterizací se zvyšuje také trvanlivost (v lednici vydrží několik dní), většina vitaminů při ní zůstává zachována. Druhý způsob úpravy mléka se provádí metodou UHT. Díky ní vydrží řadu měsíců, ale kvůli úpravě, kterou mléko prošlo, má až o čtvrtinu méně vitaminů, často horší chuť a také menší dostupnost vápníku.

Plnotučné, nebo bez tuku?

Mléko v krabici seženete ve třech podobách, a to podle obsahu tuku:

  • plnotučné obsahuje více než 3,5 % tuků,
  • polotučné obsahuje okolo 1,7 % tuků,
  • nízkotučné mléko pak mezi 0,3 a 0,7 %.

V mléku plnotučném je nejvíce vitaminů A, D, E a K, navíc má více kalorií, ale množství vápníku je ve všech typech stejný (120 mg vápníku ve 100 ml mléka).

Důležité partnerství

I když různě tučná mléka obsahují stejné množství vápníku, jeho dostupnost pro tělo se liší. Vstřebání vápníku je umožněno díky vitaminu D. Ten je rozpustný v tucích, a proto je ho mnohem více v mléce plnotučném. Z čerstvého, neupravovaného mléka se vstřebává až 90 % vápníku.

Je tedy jasné, že chcete-li si prostřednictvím tohoto zázračného nápoje zajistit zdravé kosti, je nejlepší sáhnout po mléku čerstvém.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat