Prostreno.cz

Žaludy: Dříve velká pochoutka, dnes lék na bolest v krku

Žaludy v kuchyni? A proč ne? Naši předkové se k nim uchylovali v době nouze a žaludy měli za náhražku kávy a v rozemleté podobě za mouku (obojí bezlepkové). Dnes si z nich můžete připravit skvělé kloktadlo ulevující při bolestech v krku!

Na plody dubu se dnes neklade takový důraz, ale dřív se hned vědělo, co s nimi. Lovci a sběrači doby kamenné sbírali žaludy stejně horlivě jako indiáni v Novém světě. Je prokázáno, že v mladší době kamenné příslušníci středomořských národů, stejně jako Germáni a Slované, pekli z žaludové mouky chléb.

Když lidé přírodu milovali

Žaludy byly rozemlety a v sítích ponořeny na několik dní do tekoucí vody, aby se vyplavily třísloviny a hořké látky. Tento zdroj potravy se využíval ještě před ne tak dávnou dobou, v dobách hladu, když se nevydařila sklizeň. (Duby se uctívaly a kdysi se tyto stromy vysazovaly tak jako se dnes vysazují ovocné sady. Dubový háj byl posvátný, zasvěcený hromovládci Perunovi, a sběr žaludů byl obřadem, který se pravidelně vykonával na den sv. Michala - 29. září.)

Kde ochutnat, co naši předkové znali?

Na podzim se do lesů naháněla prasata, aby se vykrmila žaludy, a podle toho byla posuzována cena lesa. Ne podle dřeva, ale podle počtu prasat, která se tam mohla najíst. Teprve až když se objevily brambory přivezené z Ameriky, přestal být o výkrm prasat žaludy zájem. Ale to nic nemění na tom, že takové „obyčejné“ žaludy mohou přinést užitek i v dnešní sobě.

Kromě zmíněné žaludové mouky, kterou běžně koupíte v obchodech se zdravou výživou, je velmi zajímavá i žaludová káva z pražených žaludů. Mezi její výhody patří, že je naprosto bez obilovin, a tudíž nad ní zaplesá srdce každého celiaka, ale také člověka, který k životu nepotřebuje kofein.

Žaludy nejsou pro každého

Zároveň působí příznivě na lidský organismus – bojují proti krvácení, žaludečním obtížím, průjmům a různým zánětům. Nečekejte však typickou chuť a vůni kávy, na kterou jste zvyklí. Žaludovkou se musíte propít, aby vám zachutnala. A když to nepřijde, nejspíš vám není souzená.

Domácí medicína

Ze žaludů se ale dá vykouzlit také pálenka. Ta se momentálně drží v oblibě v Severní Koreji, kde se kromě brambor k výrobě lihovin používají právě žaludy. Vy si ale spíš připravte medicínu ulevující při bolestech v krku. Co potřebujete? Pouze hrst nasekaných zralých žaludů.

Ty přelijte vroucí vodou a nechte půl hodiny louhovat. Poté tuto tekutinu sceďte a po doušcích kloktejte během celého dne, dokud vám nezbude ani kapka. Druhý den postup opakujte. Neužívejte však déle než tři dny.

Zdroj: Magické rostliny Keltů, Wolf-Dieter Storl






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat