Prostreno.cz

Chmurná zimní nálada. Co vám právě teď schází nejvíc

Depresivní nálada v zimních mesících? Rozhodně to není jen kvůli častějšímu sněhu, dešti, vlezlé sychravosti nebo lehce omrzlému nosu! Váš pocit pohody válcuje jeden vědecky podložený důvod. Jaký?

V létě jsme šťastnější, ráno se cítíme být více produktivní a nabití energií. Ta kulatá žhavá koule prostě dobíjí baterky a vypadá to, že se jí nevyrovná nic. Stačí se podívat na to, co se stane, když denního světla ubude. Lidé jsou zklíčení, unavení a malátní.

O tomto nezvratitelném faktu se ví dlouho, nicméně teď se ukázalo, že všechnu tu zimní depresivní náladu nemusí způsobovat absence planoucího slunce nebo snad bouřkové mraky. Podle nového výzkumu prý hodně záleží i na kvalitě samotného denního světla.

Kapky z nebe? Žádný stres!

Víte, že…

Na internetu se dají dohledat tabulky průměrné měsíční doby slunečního svitu ve vybraných lokalitách ČR? Můžete si tak zjistit, v jakých městech si životadárné energie užijete víc. Například České Budějovice totiž nejsou to, co Hradec Králové.

Tým z univerzity Brighama Younga v Utahu analyzoval data v oblasti životního prostředí a duševního zdraví u více než 16 000 dospělých. Vědci tak potvrdili, že lidské duševní a emocionální zdraví se neopírá o to, jestli je sucho nebo teplo, ale o množství a intenzitu slunečního světla, kterému jsme vystaveni v období mezi východem a západem slunce.

„I když během deštivých a nevlídných dní mnozí předpokládají, že budou cítit úzkost, my jsme nic tak výrazného nezaznamenali,“ uvedl Mark Beecher, klinický profesor a licencovaný psycholog pro stránky BYU.

Rozhodují hodiny

„Pak jsme se podívali na sluneční záření a množství slunečního světla, které ve skutečnosti dopadne na zem. Významné je množství času mezi východem a západem,“ dodal výzkumník s tím, že právě kvalita a intenzita slunečního svitu rozhoduje o tom, zda vaše emocionální tíseň propukne naplno. Proto teď neskáčete radostí! Nic nehřeje, nic nepálí, vliv žhavé koule je v zimě minimální.

Vhodné mlsání

Logicky to nahrává terapeutům, kteří mají v zimě víc práce. Není však hned nutné vyhledávat pomoc odborníka. Náladu může ovlivnit celá řada faktorů. Třeba takové dobře zvolené jídlo má přímý vliv na tvorbu hormonu štěstí – serotoninu. Co si dát pro radost? Kuřecí maso, lososa, tuňáka, ořechy, mandle, banány, rajčata, kakao či čokoládu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat