Prostreno.cz

Jak být dokonalým hostem. Vyhněte se těmto chybám

Vánoce a advent je spojený se spoustou společenských událostí. A tak ani vás nějaké ty návštěvy neminou. Jak na nich zanechat ten nejlepší dojem a zajistit si, že vás všude rádi uvidí a pozvou znovu? Být hostem má svá pravidla!

Co byste rozhodně neměli dělat?

Přijít dřív/příliš pozdě

Většina hospodyněk se nebude zlobit, pokud namísto v 15.00 přijdete v 15.05. Alespoň ještě stihnou naleštit příbory a poupravit ubrus na stole. Ovšem pokud dorazíte o 10 minut (a víc) dříve, pak vás moc rády mít nebudou. To samé platí, když se příliš zpozdíte. Jednak je to výrazem neúcty, jednak kazíte druhým plány (o tom, že to maso bude úplně vysušené, jak se donekonečna hřeje v troubě, ani nemluvě).

Přinést drobnost jen jednomu členovi domácnosti

Pokud jdete na návštěvu do rodiny nebo ke dvojici lidí, nezapomeňte nějakou drobnost přinést všem. Nestačí jen květina pro paní domu – je tu i její partner, případně děti. I ty byste nějakou maličkostí měli obdarovat (klasikou je něco na zub).

Být až příliš jako doma/nechat si posluhovat

Záleží na tom, jaký vztah vás s hostiteli pojí. Pokud jste si opravdu blízcí, jistě nebude vadit, když si z lednice vyndáte pití a nalijete si. Jestliže jste ale na návštěvě u kolegy z práce, je lepší o dolití požádat. To ale neznamená, že by okolo vás měli všichni poskakovat! Natočit vodu si dokážete sami, nandat si na talíř chlebíček z mísy také.

Neustlat postel

Přespáváte? Pak také po sobě náležitě ukliďte. To znamená ráno ustelte postel, nenechávejte nikde poházené své věci, vše uveďte do původního stavu. Nejste v hotelu, aby to někdo dělal za vás!

Nepomáhat

Pokud hostitelé vyvářejí slavnostní oběd/večeři, určitě jim nabídněte pomocnou ruku! Rozvalovat se na gauči, zatímco oni se lopotí nad hrnci, není zrovna slušné. Jistě, pravděpodobně se vám na vaši nabídku dostane slušného odmítnutí, ale alespoň jste to zkusili!

Zůstávat příliš dlouho

Tak jako mají návštěvy svůj začátek, musejí mít i svůj konec. Neprotahujte svůj pobyt víc, než je nutné nebo slušné. Pokud hostitelé nenápadně zívají, naznačují, že jsou unavení, mají další plány apod., je to signál k odchodu. To samé platí, pokud někde zůstáváte několik dní – jestliže dohoda zněla, že v sobotu odjedete, v sobotu odjeďte. Tedy pokud vám hostitelé nenabídnou, abyste ještě zůstali (pak ale dejte dobrý pozor, abyste rozlišili, zda jim to skutečně nebude vadit a chtějí, abyste odjezd odložili, nebo jestli svou nabídku formulují jen ze slušnosti, aby „vám udělali radost“).





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat