Prostreno.cz

Největší zdravotní mýty

Musíte vypít 2,5 litru vody denně? Máte přestat používat deodorant, protože zvyšuje vznik rakoviny prsu? Nic není tak horké, jak se zdá. Zachovejte chladnou hlavu a nevěřte všemu, co slyšíte!

Zdravotní mýty jsou běžné a vznikají z různých důvodů. Některé jsou předávány z generace na generaci, jiné světlo světa spatřily z důvodu, aby vyvolaly paniku a strach. Který máte v povědomí právě vy?

Musíte vypít osm sklenic vody denně

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí prohlašuje, že „denní konzumace dostatečného množství vody je dobrá pro celkové zdraví“. Ale jak je to s konkrétními daty? Neexistují žádné pokyny, kolik vody bychom denně měli vypít, nicméně vědci tvrdí, že ženy mají dodržovat dávku 2,7 litru a muži 3,7 litru tekutin denně, a to včetně polévek a dalších zdrojů. Mnoho lidí se však domnívá, že se za doporučené denní množství vody považuje osm sklenic vody, což odpovídá 2,5 litru vody přímo z kohoutku.

Nachlazení vzniká z chladu

Koncept nízkých teplot, během kterých se prý lidé nachladí, je mýtus. Člověk se virem nakazí vinou infikované osoby, nebo pobytu v „zamořeném prostoru“. To platí zvlášť v případě, že nemocná osoba kýchá nebo kašle. Virus pak pronikne nosem do těla ještě zdravého jedince. Chlad s tím nemá co dělat.

Praskání kloubů může vést k artritidě

Praskání (lupání) kloubů nezpůsobuje artritidu, což potvrdilo několik vědeckých prací. Platí tedy, že si klidně můžete „zakřupat“, neboť jste vystaveni stejnému riziku artritidy jako všichni ostatní.

Deodorant způsobuje rakovinu prsu

Existuje souvislost mezi používáním deodorantu a rozvojem rakoviny prsu? Vědci tvrdí, že ani v tomto směru se nic nedá tvrdit s jistotou, i když prý chápou, kde se toto tvrzení vzalo. Je totiž založené na myšlence, že chemikálie z deodorantu ovlivňují buňky prsu, vzhledem k tomu, že jsou aplikovány na okolní kůži. Důkazů však přesto existuje jen velmi málo. Americký Národní institut pro rakovinu tvrdí, že bude zapotřebí dalších vědeckých prací, které by seriózně poukázaly na vztah mezi použitím deodorantu a rakovinou prsu.

Vejce jsou špatná na srdce

Vejce jsou bohatá na živiny, ale také mají nejvyšší obsah cholesterolu v rámci běžných potravin. Z tohoto důvodu někteří doporučují, aby konzumace vajíček nepřesáhla dva až čtyři kusy týdně. Nový výzkum však naznačuje, že neexistuje souvislost mezi zvýšeným příjmem vajec, nerovnováhou cholesterolu nebo snad rizikem srdečních problémů a diabetem 2. typu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat