Prostreno.cz

Různé závislosti a posedlosti podporují stárnutí

Často se stává, že je našemu tělu mnohem více let, než kolik nám ukazuje kalendář. Může za to nezdravý životní styl. A především následujících pět zlozvyků.

Málo spíte

Nedostatek spánku je jedním z nejrizikovějších chování. Náš organismus totiž spánek potřebuje. A tak lidé, kteří spí méně než 6 hodin denně, čelí zvýšenému riziku závažných onemocnění (včetně nemocí srdce a cév, ale také rakoviny). Nedostatek spánku se navíc odráží i na stavu naší pokožky, a tak není divu, že stárne rychleji nejen naše tělo, ale i náš obličej. Méně spánku rovná se více vrásek. Řešení? Spěte mezi 7 a 8 hodinami denně.

Jíte příliš mnoho cukru

Cukr ve velkém množství našemu organismu nesvědčí. A mnohdy jej spořádáme víc, než si myslíme! Cukr se totiž skrývá prakticky ve všem. A tak i když nemusíme zrovna mlsat, našemu organismu ho dodáváme víc, než by si přál. Nadměrná konzumace cukru je přitom spjata s rizikem celé řady chorob. A navíc bylo v jednom výzkumu prokázáno, že lidé, kteří mají vyšší hladinu cukru v krvi, působí na své okolí starší, než ve skutečnosti jsou.

Jste neustále ve stresu

Honička v práci i doma, starosti, obavy, úzkost… Zdá se vám to povědomé? Pak vězte, že svému organismu nijak zvlášť neprospíváte. Stres je spojen se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních a dalších onemocnění, navíc hormony, jež se při něm uvolňují, dokáží na vzhledu člověka přidat až 10 let navíc. To už za zvážení nějaké té účinné relaxace stojí, co říkáte?

Střídáte diety

Nadváha a obezita jsou epidemiemi dneška, a tak má mnoho z nás nějaké to kilo navíc. Ve snaze zbavit se špíčků ale spousta lidí zkouší nejrůznější „zaručené“ diety, které spíše škodí, než aby byly k nějakému užitku. Hladovění, drastické změny jídelníčku, nejrůznější doplňky stravy… Ano, kila sice na chvíli zmizí, ale zanedlouho jsou zpátky (a mnohdy ve větším množství než předtím). A to našemu tělu rozhodně nesvědčí! Spíše si takto zaděláváme na spoustu zdravtních obtíží. Opravdu (a tedy trvale) zhubneme pouze změnou životního stylu – od jídelníčku až po pohyb. Mimochodem, neustálé hubnutí a přibírání se negativně projevuje i na naší pokožce, která ztrácí pružnost, a tak není divu, že i navenek působíme mnohem starší, než jsme.

Jste posedlí čistotou

Dnešní doba nám velí udržovat své okolí a především sebe v „hygienické čistotě“. A tak si drhneme ruce, kdykoli projdeme okolo umyvadla, používáme antibakteriální mýdla, v kabelkách se nám krčí zásoby hygienických ubrousků či dezinfekčních gelů. Nic proti čistotě, základní hygienické návyky bychom měli dodržovat všichni (mytí rukou před jídlem, po příchodu domů, po použití toalety…). Ale extrémní záliba v dezinfekci nám příliš nesvědčí. Jednak oslabuje naši imunitu (jak si má imunitní systém vybudovat obranu proti něčemu, s čím vlastně nepřijde do styku?), jednak ono usilovné drhnutí pokožky vysušuje pleť a přispívá k jejímu (nejen optickému) stárnutí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat