Prostreno.cz

Potraviny vhodné do zimních měsíců

V podstatě je to jako s oblečením. Když přijde zima, měli byste vyměnit svůj šatník – tedy jídelníček. Ne, nejde o náhradu smažených věcí za lehké saláty, abyste zhubli. Ve hře je prevence proti depresi a nachlazení. Co tedy v chladných měsících jíst?

Únava, málo světla a s tím spojená chmurná nálada… Taky to znáte? Pak je něco špatně. Viníka hledejte na talíři. V čem děláte chybu?

Zvyšte příjem ryb pro vitamin D

Kratší a temnější dny jsou příčinou toho, že se vám dostává méně vitaminu D než v letních měsících. Že je vám to fuk? Pak vězte, že kvůli tomu můžete být unavení, ale taky náchylnější k nemocem. K obědu si dopřávejte lososa. Ten vám náladu zlepší i díky omega-3 mastným kyselinám působícím na srdce a duševní zdraví. Pokud patříte mezi vegetariány, ráno vsaďte na misku cereálií a mléko.

Řiďte se pravidlem duhy

Strava rostlinného původu je vhodná vždycky, nicméně konkrétně přes zimu se dá považovat za výborné palivo organismu. A proč ta duha? Ovoce a zelenina různých barev a chutí. To je to pravé, co posílí váš imunitní systém. Brokolice, červená rajčata, zelí, žluté papriky…. Čemu s obsahem vitaminů dáte přednost?

Zajistěte pravidelnou dodávku vitaminu C

Vitamin C je jako protijed na všechnu tu vlezlou zimu. Výzkum říká, že posílení imunity tímto antioxidantem může snížit frekvenci nachlazení, a to zejména u outdoorových nadšenců. Jako první rituál po ránu je vhodné pít vodu s citronem. A ten salát k večeři by taky mohl být svěžejší zálivku, co myslíte?

Podporujte střeva

Věděli jste, že lidská střeva obsahují více imunitních buněk, než celý zbytek těla? Udržujte je ve formě probiotiky, která jim dodají tolik potřebné bakterie zabraňující šíření mikroorganismů. Pravidelný přísun probiotik znamená dobrý imunitní systém, méně nachlazení, žádné infekce zažívacího traktu a ve výsledku i lepší pocit sám ze sebe. Kromě klasických jogurtů zkuste kysané zelí.

Udržujte stabilní hladinu cukru

Zima je plná rozporuplných nálad. Nejdřív vánoční šílenství, pak emoce na Silvestra, následuje lednové vystřízlivění a deprese z opětovného nástupu do práce. Pokud však budete udržovat vaši hladinu krevního cukru stabilní, pomůže vám to být více v klidu – a snížit náladovost.

Jezte komplexní sacharidy a proteiny v pravidelných intervalech, a to po celý den. Ovesné vločky k snídani, losos na oběd, sendvič s vejcem a salátem, kuřecí maso s pečenými sladkými bramborami. Máte ještě nějaké dotazy?

Myslete na serotonin

Dostává vás zimní blues? Ponuré dny snad vypínají dobrou náladu či co! Taky ztrácíte optimismus a motivaci? Jezte potraviny s aminokyselinami, které jsou stavebním kamenem tvorby serotoninu. Tofu, špenát, fazole, kapusta, mořské řasy, tuňák. Dobrou chuť!

Zdroj: https://www.marylandpainandwellnesscenter.com/blog/6-must-eat-healthy-foods-during-winter, https://www.tasteofhome.com/collection/easy-winter-dinners/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat