Prostreno.cz

Zdravé potraviny, na které často zapomínáme

Superpotraviny jsou skupina dobrot, které našemu tělu nabízejí celou řadu prospěšných látek – vitaminů, minerálů, antioxidantů apod. Všichni dokážeme několik takových potravin vyjmenovat. Ale některé superpotraviny úplně zbytečně ignorujeme, protože ani netušíme, co všechno se v nich skrývá.

Kterým dobrotám bychom měli napříště věnovat větší pozornost?

Jablka a hrušky

Většina z nás „ujíždí“ na nejrůznějším exotickém ovoci, ale přitom obyčejná jablka a hrušky dodají tělu spoustu důležitých živin! Vlákninu, vitaminy, minerály a řadu antioxidantů. Nechce-li se vám toto ovoce jen chroupat, můžete si z něj udělat třeba tolik oblíbené smoothie. Mimochodem, také v teplé kuchyni je jablko či hruška úžasnou dobrotou!

Krůtí maso

Většina z nás běžně konzumuje maso kuřecí, ale to není jediný zástupce drůbeže, kterého bychom měli pustit na svůj talíř. Skvělé je i maso krůtí. Nejenže obsahuje kvalitní bílkoviny, ale také selen, zinek a vitaminy skupiny B. A co víc, krůtí prsíčka jsou stejně jako ta kuřecí nízkokalorická.

Cukety

Cukety jsou zastíněny svými příbuznými dýněmi, které jsou odborníky na výživu doporučovány ze všech stran. Ale tahle „skromná“ zelenina má také co nabídnout! Obsahuje vitamin C, ale také hořčík nebo spoustu vlákniny. A ještě k tomu je nízkokalorická. Navíc je úžasně univerzální – nemá výraznou chuť, a tak lze cuketu upravit prakticky jakkoli.

Sýr cottage

Ačkoli představuje ideální svačinku, v regálech ho většina z nás bez povšimnutí míjí. Škoda. Představuje totiž kvalitní zdroj bílkovin, vitaminů a spousty vápníku. Díky tomu prospívá svalům, zubům, kostem, ale také pomáhá snižovat riziko vzniku cukrovky a obezity.

Řapíkatý celer

V našich zeměpisných šířkách známe spíše celer ve formě bulvy, který dáváme do polévky či pomazánky nebo obalujeme a smažíme. Dejte ale šanci také celeru řapíkatému! Obsahuje vitaminy K a C, ale také foláty, vlákninu a draslík. Můžete ho třeba chroupat ke svačince s již zmíněným cottage sýrem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat