Prostreno.cz

Nožky jako v bavlnce i v zimě. Jak na to?

Ruku na srdce – kdy věnujete největší pozornost svým chodidlům a nehtům na nohou? Pravděpodobně na sklonku jara, kdy hrozí, že se zas začnou nosit sandálky, které nemilosrdně odhalí všechny nedokonalosti a problémy nožek. Jenže to je chyba – o chodidla je nutné pečovat i v zimě!

Bylo by velkým omylem domnívat se, že si naše chodidla pozornost v zimních měsících nezaslouží – právě naopak. Máme je celý den utěsněná v pevných, teplých botkách, občas i trochu promočených či propocených, takže všem možným neduhům včetně plísní se jen daří. Navíc paty trpí podobně jako v létě, stále musejí nést naši váhu, a tak praskají a loupou se jako jindy.

Pokud nejste zrovna příznivci pedikérských salonů, můžete si pomoci v boji proti potížím chodidel i doma.

Které zázraky se vyplatí mít vždy po ruce (nebo spíš u nohou)?

Sůl z mrtvého moře/himálajskou sůl

Pokud vás trápí ztvrdlá kůže na chodidlech a některá méně závažná plísňová onemocnění, zkuste se spolehnout na sůl. Vezměte lavor s teplou vodou, nalijte do ní asi 1/2 šálku jablečného octa a přisypte hrstku soli. V této lázni nožky máčejte asi 20 minut a poté je ošetřete jako při běžné pedikúře.

Borax

Tento nenápadný bílý prášek má antibakteriální účinky a bojuje především s nepříjemným zápachem nohou (známe to všichni – po celodenním chození v zimních botách bývá občas dobrodružství se někde zout). Buď z něho můžete připravit roztok a jím boty vystříkat, případně trošku prášku vsypte přímo do boty.

Jablečný ocet

Už jsme ho nakousli u soli, ale tenhle přírodní pomocník zvládne spoustu dalších věcí. Pokud vás trápí suché a rozpraskané paty s tvrdou kůží, připravte si domácí peeling na nožky. Smíchejte ocet, jemně pomleté ovesné vločky a med (vzniknout by měla řidší směs), naneste na paty, nechejte několik minut působit a poté směsí chodidla pořádně promasírujte.

Tea tree olej

Dezinfekční účinky tohoto olejíčku si dokáží poradit s některými lehčími typy plísňových onemocnění kůže nohou. A tak si pár kapek tea tree oleje přidejte do lázně, v níž necháte nožky několik minut lebedit.

Citron

Jeho přirozená kyselost z něj činí dokonalého pomocníka v boji s vyschlou kůží chodidel. Ideálně nechejte nohy půl hodiny odpočívat v lázni, kam jste předtím přidali šťávu z citronu, případně můžete nohy citronem přímo potírat. Kůže se zjemní a bude hladká.

Hledáte alternativu drahých krému proti rozpraskaným patám? Přimíchejte pár kapek citronové šťávy k čisté vazelíně a chodidla s ní každý večer mažte. Úspěch zaručen!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat