Prostreno.cz

Potraviny, na které by kojící maminky neměly zapomínat

Kojení je přirozený způsob výživy pro miminko. Mateřské mléko je velmi výživné, má optimální množství tuků, cukrů, vody a bílkovin. Všechny tyto živiny jsou nezbytné pro správný vývoj dítěte. Kojení snižuje dětská rizika astmatu, alergií, respiračních onemocnění a časté infekce ucha. Navíc napomáhá vytvářet fyzické a emocionální pouto mezi matkou a dítětem.

Maminkám kojení přináší nižší krevní ztráty po porodu, úbytek hmotnosti a menší poporodní deprese. Dále snižuje riziko rakoviny prsu, kardiovaskulárních chorob a revmatoidní artritidy.

Pokud patříte zrovna mezi nastávající či novopečené maminky, máme pro vás hned 10 potravin, které podpoří produkci a kvalitu mateřského mléka.

Ovesné vločky

Ovesné vločky zvyšují množství i kvalitu mateřského mléka. Podněcují produkci oxytocinu - hormonu, který pomáhá při porodním procesu a má vliv na budování „mateřské lásky“. Rovněž napomáhá zabránit nedostatku železa - chudokrevnosti, která je po porodu častá.

Dopřejte si k snídani domácí ovesnou kaši se lžící kvalitního medu, špetkou kardamomu a posypanou oříšky. Nebo můžete mlsat ovesné sušenky.

Mandle

Mandle a ostatní ořechy, například vlašské ořechy a kešu, jsou velmi prospěšné pro kojící maminky. Mandle jsou plné bílkovin, vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů, které jsou důležité pro celkové zdraví matky i pro její novorozené dítě.

Denně si dopřejte hrst mandlí či jiných oříšků, volte kvalitní nesolené plody.

Kokosový olej

Extra panenský kokosový olej obsahuje esenciální mastné kyseliny, které podporují produkci hormonů zodpovědných za produkci výživnějšího mateřského mléka. Navíc kokosový olej posiluje imunitu a dodává tolik potřebnou energii mamince.

Kojící ženy by měly denně konzumovat 2-3 polévkové lžíce kokosového oleje. Můžete ho také použít při vaření či jako salátovou zálivku.

Pomeranče

Podle vědecké studie by kojící maminky měly mít dostatečný přísun ovoce a zeleniny. Po porodu se tělo zotavuje a potřebuje všechny minerální látky a vitaminy, kterými zásobuje nejen maminku, ale také miminko. Pomeranče jsou bohaté na vitamin C, ale navíc obsahují vitaminy A a B, vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Pískavice

Pískavice (neboli řecké seno) podporuje produkci mateřského mléka. Obsahuje cholin, který zajišťuje řádný rozvoj novorozence. Navíc tato bylina obsahuje velké množství železa, vlákniny, vápníku, vitaminů a minerálů.

Denně si dopřejte šálek čaje z pískavice nebo můžete přidávat prášek z pískavice do polévek či salátových dresinků.

Poznámka: Nekonzumujte řecké seno, pokud jste diabetik nebo trpíte alergií na arašídy. Rovněž se nedoporučuje v průběhu těhotenství.

Vejce

Bez výčitek si můžete dopřát k snídani oblíbená vajíčka. Vejce jsou bohatá na bílkoviny, lutein, vitamin B12, riboflavin, kyselinu listovou a cholin. Žloutky jsou jedním z mála potravin bohatých na vitamin D, který je velmi důležitý pro novorozence. Obsažené bílkoviny mají dokonalou rovnováhu všech základních osmi aminokyselin.

Konzumujte 1-2 vejce denně. Můžete je připravit mnoha způsoby včetně míchaných, vařených natvrdo či jako omeletu.

Losos

Ryby, zejména losos, by měly být zahrnuty ve stravě těhotných a kojících matek. Losos je vynikajícím zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které je důležité pro rozvoj dětského nervového systému. Losos také obsahuje vitamin D.

Doporučuje se jíst 2 porce lososa týdně během těhotenství i po porodu. Losos zlepšuje zásobování novorozence důležitými mastnými kyselinami. Pozor, vybírejte si kvalitní ryby z důvěryhodných zdrojů, nekvalitní losos může obsahovat vysoké množství rtuti.

Mrkev

Mrkev není zdravá jen pro větší děti, ale také pro maminky a kojence. Během těhotenství a období kojení je důležitý přísun vitaminu A, který ovlivňuje zdravý vývoj plodu a novorozence, je velmi důležitý při rozvoji plic. Obsažené látky také podporují zdravou prsní tkáň.

Zařaďte mrkev či mrkvovou šťávu na svůj jídelníček. Navíc můžete vyzkoušet obklad z nastrouhané syrové mrkve, kterou aplikujte na prsa. Obklad uvolňuje napětí v prsou způsobené kojením.

Špenát

Ve špenátu a další listové zelenině je obsažen vitamin A a potřebné antioxidanty, které podporují imunitu vašeho dítěte. Navíc kyselina listová napomáhá zabraňovat různým vrozeným vadám.

Pro budoucí a kojící maminky se doporučuje jíst spíše vařený špenát než syrový. Stačí ho spařit ve vroucí vodě, je vhodný například jako zeleninová příloha.

Hnědá rýže

Hnědá rýže je mnohem lepší než bílá, především kvůli svému vysokému obsahu vlákniny a živin. Podporuje produkci a zlepšuje kvalitu mléka a díky komplexním sacharidům prodlužuje pocit nasycenosti a reguluje hladinu cukru v krvi. Podle vědecké studie zlepšuje mateřské a duševní zdraví a podporuje imunitu během kojení.

Doporučuje se konzumovat jeden šálek vařené hnědé rýže k obědu či večeři. Nezapomeňte rýži namočit předem, bude se vařit kratší dobu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat