Prostreno.cz

10 potravin na snížení cholesterolu. Co pomůže?

Cholesterol je strašákem každého z nás. Zdravou hladinu cholesterolu udržuje zdravý životní styl, tedy pravidelný pohyb a vyvážená strava. Máme pro vás hned několik potravin, které vám hladinu cholesterolu v krvi pomohou zkrotit.

Je dobré znát svoji hladinu cholesterolu a hlavně poměr „dobrého“ (HDL) a „špatného“ (LDL) cholesterolu. Zvýšená hladina „špatného“ cholesterolu (nad 3 mmol/l) způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, tím cévy ztrácejí pružnost a zužuje se prostor pro průtok krve.

Naopak „dobrý“ cholesterol má ochrannou funkci, krev zbavuje nadbytečného cholesterolu, odvádí ho zpět do jater, kde je metabolizován.

Máme pro vás 10 potravin, které napomáhají snižovat „špatný“ cholesterol. Kterým dáte šanci?

1. Ovesné vločky

Ke snížení cholesterolu stačí už jen jedna miska ovesných vloček denně. Vysoký obsah vlákniny napomáhá snižovat „špatný“ cholesterol. Snižují vstřebávání cholesterolu v krevním řečišti a také nasytí, takže se nebudete zbytečně přejídat nezdravími potravinami.

Navíc vločky snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky 2. typu.

2. Ořechy

Velmi přínosné jsou mandle a vlašské ořechy, jsou bohaté na mononenasycené tuky, polynenasycené tuky a vlákninu. Ořechy udržují hladinu „dobrého“ cholesterolu a pomáhají snižovat hladinu toho „špatného“.

Denně stačí hrst mandlí či vlašských ořechů. Ořechy můžete vmíchat do jogurtů, kaší nebo si je dopřát samotné jako odpolední svačinku.

3. Pomerančový džus

Vědecká studie zjistila, že látky obsažené v pomerančové šťávě, konkrétně vitamin C, kyselina listová a hesperidin, celkově zlepšují hladinu cholesterolu v krvi.

Doporučuje se pít 2-3 skleničky čerstvé šťávy nebo konzumovat celé pomeranče, které navíc obsahují prospěšnou vlákninu.

4. Losos

Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které tělo chrání před „škodlivým“ cholesterolem a zároveň mírně zvyšují hladinu „dobrého“ cholesterolu. Navíc pravidelná konzumace lososa snižuje riziko onemocnění srdce.

Doporučuje se konzumovat 2 porce lososa každý týden. Nejlepší tepelná úprava je grilování nebo pečení.

5. Sójové boby

Sójové boby a ostatní sójové výrobky jsou bohaté na proteiny, které jsou přínosné pro snížení vysoké hladiny cholesterolu. Sója také obsahuje množství polynenasycených tuků, vlákninu, vitaminy a minerální látky.

Podle studie z roku 2011 se doporučuje konzumovat 30 g sójové bílkoviny jednou až dvakrát denně. Toto množství výrazně snižuje riziko srdeční choroby spojené s vysokou hladinou cholesterolu.

6. Zelený čaj

Pití zeleného čaje je jedním z nejjednodušších způsobů, jak celkově snížit hladinu cholesterolu v krvi. Čaj nejvíce působí při pití nalačno, denně se doporučuje popíjet 3-4 šálky kvalitního zeleného čaje.

Existuje hned několik sloučenin obsažených v zeleném čaji, které brání vstřebávání cholesterolu v trávicím traktu a napomáhají jeho vylučování. Kromě toho tento zdravý nápoj zabraňuje kornatění tepen a tím redukuje riziko srdečního záchvatu či mrtvice.

7. Olivový olej

Olivový olej obsahuje vysoký podíl mononenasycených tuků, které napomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu. Snižuje riziko onemocnění srdce a mrtvice. Navíc je bohatý na vitamin E, který je prospěšný pro celkový zdravotní stav a hlavně pro srdce.

Denně se doporučuje konzumovat 2 polévkové lžíce olivového oleje. Použijte ho běžně, namísto jiného tuku. Nezapomínejte, že olivový olej je také velmi kalorický, proto stačí opravdu jen toto množství.

8. Avokádo

Avokádo je velmi účinné u obézních pacientů. Obsahuje mononenasycené tuky, které napomáhají snižovat hladiny „špatného“ cholesterolu. Zároveň zvyšují hladinu „dobrého“ cholesterolu a tím aktivují látkovou výměnu. Navíc avokádo obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, vitamin K a minerály, které jsou prospěšné pro celkový zdravotní stav.

Doporučuje se konzumovat půl až 1 avokádo denně, je vhodné do salátů, pomazánek nebo samotné jako příloha.

9. Česnek

Česnek snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje tvorbě krevních sraženin, snižuje krevní tlak a chrání proti onemocněním srdce.

Můžete používat čerstvý i vařený česnek, doporučuje se konzumovat 2-3 stroužky denně.

10. Tmavá čokoláda

Pokud patříte mezi milovníky čokolády, kvalitní tmavou čokoládu si můžete dopřát. Hořká čokoláda snižuje „špatný“ cholesterol a zlepšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi. Kvalitní čokoláda obsahuje vysoký podíl antioxidantů a flavonoidů, které brání shluku krevních destiček a udržuje tepny průchozí. Tím se snižuje riziko srdečních infarktů nebo mozkových mrtvic.

Můžete mlsat 2 kostičky čokolády denně, ale pozor - nejméně s 60% obsahem kakaa.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat