Prostreno.cz

Zimní zlozvyky, které vám kazí náladu

Kloužete po náledí, odhazujete sníh, vyhlížíte sluníčko, zoufáte si z neustále šedé oblohy? To ale není vše, čím vám zima může spolehlivě kazit náladu. Občas si za všechny ty chmury a stesky můžeme spíše sami. Třeba těmito zimními zlozvyky.

Co stojí v chladných měsících za naší neveselou náladou?

Nezdravá jídla

Když už přežijeme Vánoce, hned se přihlásí masopust. A co víc, jako bychom po nezdravém jídle během zimy přímo prahli. Čím je něco mastnější, tučnější nebo sladší, tím víc na něj máme chuť. Jenže! Právě tahle jídla přispívají nejen k horšímu fungování metabolismu, ale také k nekonečné únavě. A už jste se někdy usmívali, když jste padali vyčerpáním?

Nedostatek vody

Tedy obrazně řečeno – mluvíme samozřejmě o nedodržování pitného režimu. V zimě totiž klesá pocit žízně (a ten už je mimochodem známkou dehydratace, takže bychom na něj neměli čekat ani v zimě, ani v jakémkoli jiném období), takže toho tolik za den nevypijeme. Tedy pokud si nedáme pozor. A to bychom měli. Že je venku pod nulou, ještě neznamená, že naše tělo ony pověstné 2 litry tekutin denně nepotřebuje! Při dehydrataci jsme unavení, malátní, bolí nás hlava… A máme po náladě.

Nedostatek pohybu

Buďme k sobě upřímní – v zimě se nám prostě cvičit nechce. Jistě, je tu to novoroční předsevzetí, jenže fitcentra nejsou náš šálek kávy a jít běhat ven? V té zimě? Jenže bez pohybu nám mohu chybět endorfiny, hormony štěstí, které se (mimo jiné, ale zato spolehlivě a ve velké míře) uvolňují právě při pohybové aktivitě.

Příliš mnoho spánku

Většinou se všude píše, jak nám neprospívá, když spíme málo. Ale věděli jste, že našemu organismu nedělá dobře ani opačný extrém? Dospělý člověk nepotřebuje spát 10 hodin každý den. Jenže někteří z nás jako by v zimě nedokázali opustit vyhřátou postel a doporučených 8 hodin spánku výrazně překračují. Paradoxně se ale mohou cítit pořádně unavení a bez energie.

Líné víkendy

Kdy jste byli naposledy doopravdy venku? Tedy nejen cestou do práce nebo na nákup, případně vyzvednout děti ze školy či kroužků. Pěkně celý den (nebo jen odpoledne) na čerstvém vzduchu, na procházce v přírodě či na výletě. Že si v zimě na nějaké výšlapy nepotrpíte? Chyba. Může vám totiž chybět vitamin D, který nejvíce přijímáme ze slunečních paprsků (dokonce i když je přes zataženou oblohu tak úplně nevidíme). A nedostatek tohoto vitaminu může vést k depresím!

Topení naplno

Občas je těžké odolat vlivu mrazivého počasí i doma a neroztočit kohoutky u topení pěkně naplno. Jenže příliš teplý vzduch v domácnosti může být poměrně suchý, takže se nám hůř dýchá (a ani naše pokožka zrovna nejásá). Navíc spánek ve vytopení místnosti je mnohem méně kvalitní, než když je ložnice přeci jen chladnější. A málo spánku rovná se únava a špatná nálada.

Hloupá předsevzetí

Nic proti předsevzetím, ale je třeba dávat si taková, která jsou alespoň trochu splnitelná. Pokud na sebe máte nerealistické požadavky, těžko je splníte. A z toho pak pramení zklamání a frustrace. Cítíme se neschopní, náladu máme pod psa… Zkrátka je nutné zapojit selský rozum!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat