Prostreno.cz

Varovné signály naznačující, že vám hrozí předčasná smrt

Zemřít mladý? Děsivá noční můra. Nikdo nikdy neví, kolik času mu zbývá, ale existují určité náznaky, které pomáhají odhalit temnou pravdu. Zde je osm faktorů, jež naznačují, jestli vůbec máte šetřit na důchod!

Všichni „tam“ jednou musíme. Ale jeden dřív, druhý až později. Čím to? Zdravotní portál Prevention sestavil možné příčiny toho, že to na tomto světě pravděpodobně „zabalíte“ poměrně mladí.

Vaši rodiče nebo prarodiče zemřeli předčasně

Geny jsou geny. Někteří odborníci na genetiku, jako například Sharad P. Paul, tvrdí, že geny mají 25procentní vliv na dlouhověkost. Nicméně i tak člověk má spoustu věcí čistě ve vlastní režii.

75 % faktorů, které určují „životnost“, nemají nic společného s vaší DNA. Většina expertů tak věří, že máte sílu změnit svoji budoucnost, pokud budete dodržovat určitá pravidla. Kouření, obezita nebo stres pochopitelně nepatří k tomu, co by na délku života působilo pozitivně.

Berete svoji práci příliš vážně

Workoholici mohou být odsouzeni ke stresu, ale pokud je práce baví, má to naopak velmi kladný vliv na jejich dlouhověkost. Odhalila to univerzita Kalifornie sídlící v Riverside. Tamní vědci přišli na to, že déle žijí ti, kteří vidí smysl ve svojí práci – a je jedno, jak moc intenzivně pracují.

Sedíte celý den

Ať už je to v kanceláři nebo u televize, sezení po celý den prostě není nic moc. Nové zjištění, které uveřejnil odborný časopis Americký magazín epidemiologie, poukazuje na to, že zvlášť starší ženy, které sedí deset a více hodin denně, mají biologicky o osm let starší buňky. Co z toho plyne? Že krátké procházky během dne vám prodlužují život!

Zadýcháváte se a jste ve všem pozadu

Nemůžete jít tak rychle jako vaši vrstevníci? Pokud není příčinou vymknutý kotník, mějte se na pozoru. Pomalejší rychlost chůze a neschopnost vykonávat svižné cvičení se spojuje se zvýšeným rizikem vzniku invalidity a smrti. Pomalá chůze může znamenat, že vaše srdce, plíce či oběhový systém nejsou ve skvělé kondici. Poraďte se se svým lékařem.

Nezvednete těžké tašky s nákupem

Nedostatečná svalová hmota přestavuje riziko předčasné smrti, a to hned z několika důvodů. Slabé nohy zvěstují riziko pádu a dalších zranění, nízký podíl svalové hmoty často znamená, že máte příliš mnoho tělesného tuku, a to zejména na břiše. Abdominální obezita je obzvláště nebezpečná, protože vás předurčuje k celé řadě nemocí, včetně cukrovky a srdečních onemocnění.

Nemáte vysokoškolský diplom

Data z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí ukazují, že lidé s vysokoškolským vzděláním mají tendenci žít téměř o 9 let déle než ti, kteří nedokončili střední školu. Proč? Vyšší vzdělání se pravděpodobně promítá do lepších znalostí o tom, jak chránit své zdraví, a navíc vysokoškoláci se dostávají na výhodnější pracovní místa, kde jim nehrozí žádná zdravotní újma.

Jíte polotovary

Kvalita stravy rozhoduje o zvýšení rizika srdečních onemocnění, cukrovky a některých typů rakoviny. Jedlíci, kteří se stravují zdravěji, snižují riziko úmrtí o 25 %, hlásají odborníci.

Rozvádíte se nebo jste ovdověli

Americký Project Riverside, který se zabýval faktory, jež ovlivňují zdraví, odhalil, že rozvod nebo úmrtí partnera silně působí na budoucnost jedinců. Proto těm, kdo zůstali sami, se dá doporučit jediné… Až vás někdo poplácá po zadku, místo nadávky poděkujte a jděte s ním na rande.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat