Prostreno.cz

Důležité vitaminy. V čem je najdete a jaká je ideální denní dávka?

O tom, že vitaminy jsou pro lidské tělo nepostradatelné, slýcháme ze všech stran. Jenže málokdo tuší, k čemu jsou tyto organické sloučeniny vlastně dobré a proč se na jejich dostatek klade takový důraz. Jak jste na tom vy?

Vitaminy jsou látky, které mají pod palcem nejdůležitější pochody ve vašem těle. Ovlivňují látkovou výměnu i vstřebávání, účastní se výstavby tkání a dodávek energie, slouží jako prevence onemocnění a posilují imunitní systém. Protože jich je opravdu mnoho, předkládáme jen ty nejzákladnější. Víte, kde je hledat?

Vitamin A

Áčko má význam především pro správný růst, udržuje zdravé oči, ničí rakovinové buňky. Rovněž vás chrání před šeroslepostí, podporuje správnou funkci sliznic a celkově zahání únavu. I k otázce vzhledu má co říct – dodává lesk vlasům, oddaluje jejich šedivění, zajišťuje hezké zuby a zdravou pokožku. Hlavními zdroji jsou rybí tuk, játra, vaječný žloutek, mléčné výrobky a zelenina bohatá na chlorofyl.

Doporučená denní dávka: Muži 1 mg, ženy 0,8 mg, děti 0,7 mg.

Pokrytí denní spotřeby: 150 g telecích jater, 100 g špenátu, 100 g vařené mrkve, 200 ml polotučného mléka, 100 ml rajčatové šťávy.

Vitamin B1

Hraje podstatnou roli v přeměně cukrů na energii, má vliv na činnost mozku, srdce i nervové soustavy. Pomáhá při psychické podrážděnosti, vrací vyrovnanost, zvyšuje koncentraci a dohlíží na spalování uhlovodanů. Vydatnými zdroji jsou pivní kvasnice, vepřové maso, obilné klíčky, žitný chléb, ořechy, luštěniny, špenát a kapusta.

Doporučená denní dávka: Muži 1,6 mg, ženy 1,2 mg, děti 1,2 mg.

Pokrytí denní spotřeby: 150 g vepřového masa, 25 g kvasnic, 100 g hrachu, 250 g brambor, 100 g celozrnného chleba.

Vitamin B2

Je důležitý pro činnost buněk, povzbuzuje metabolismus bílkovin, tuků a uhlohydrátů. Chrání tkáně a zrak, startuje detoxikační procesy, zahání depresivní stavy. Rovněž zkrášluje pleť, zabraňuje vzniku akné a nadměrnému maštění vlasů, udržuje zdravé nehty. Hlavní zásobárnou jsou mléčné výrobky, vejce, maso včetně rybího, luštěniny, zelenina a cibule.

Doporučená denní dávka: Muži 1,8 mg, ženy 1,6 mg, děti 1,2 mg.

Pokrytí denní spotřeby: 200 ml mléka, 200 ml jogurtu, 750 g brokolice, 160 g kuřecího masa, 300 g žampionů.

Vitamin B6

Má v rukou správnou výživu nervové tkáně a tvorbu krve. Je nezbytný pro imunitní systém a svalové funkce. Hraje významnou úlohu při bílkovinné a tukové výměně látek, podporuje činnost jater, zabraňuje zánětlivým změnám a vysušování pokožky. Najdete ho v sóje, masu, játrech, rybách, rýži a ovoci.

Doporučená denní dávka: Muži 2 mg, ženy 1,8 mg, děti 1 mg.

Pokrytí denní spotřeby: 150 g sardinek, 300 g krůtího masa, 250 g neloupané rýže, 100 g makrely.

Vitamin C

Podílí se na přeměně látek, je výborným antioxidantem, zajišťuje tvorbu kolagenu i podpůrných tkání a aktivizuje některé enzymy. Pozitivně ovlivňuje odolnost organismu, zabraňuje únavě a je nezbytný pro funkci hormonů. Hledejte ho v citrusových plodech, paprice, květáku, kyselém zelí a kapustě.

Doporučená denní dávka: Muži 75 mg, ženy 75 mg, děti 70 mg.

Pokrytí denní spotřeby: 150 g syrového zelí, 60 g papriky, 100 g pomeranče, 50 g kiwi, 100 g manga.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat