Prostreno.cz

Symbol jara podběl. Na co se doma hodí?

Podběl pomáhá proti nachlazení, hodí se však i do salátů či zeleninových směsí. Ochutnejte jeden z prvních symbolů jara. Můžete si ho upravit dokonce podobně jako špenát!

Již v únoru či březnu. Květy podbělu jsou jednou z prvních známek blížícího se jara. Objevují se na holé zemi, sotva roztaje sníh. Po odkvětu se na stoncích tvoří plodenství připomínající chmýří pampelišky. A když plody dozrají, roznáší je vítr po okolí. Kde podběl najít?

Podběl lékařský (Tussilago farfara) roste v Asii, Africe a v celé Evropě téměř všude, vyjma nejvyšších poloh. Není příliš vybíravý na stanoviště: hoví si na vlhkých místech bez vegetace, v kamenité půdě, přikrčí se u cesty, na štěrkových polích, v lomech, najdete ho na náspech tratí i březích řek. Proč ho sbírat?

Naučte se znát rozšířenou bylinku

Rýma, kašel, organismus unavený a vyčerpaný po zimě, ztráta vitaminů, nachlazení. Nemocným s cukrovkou pomáhá zinek obsažený v květech podbělu lépe vstřebávat inzulin. Podběl může pomoci s mnoha neduhami, neboť obsah léčivých látek v podbělu je úctyhodný jak v květech, tak v listech. Třísloviny a vitamin C převážně v listech, spolu s ostatními látkami obsaženými v květech rostliny: hořčiny, kyselina jablečná, vinná, mléčná a kávová, inulin, cholin, slizovité látky a zinek.

Syrové stonky můžete použít při přípravě salátů, vařené do zeleninových směsí, k pečeným jídlům nebo je upravit jako špenát. Květy dodávají čajům a lihovinám aroma a barvu. A co s mladými listy? Ty skvěle chutnají v salátech nebo na chlebu s máslem. Stačí je posekat nadrobno. Řapíky starších listů lze spařit nebo dusit v zeleninové směsi. Ovšem pozor. Protože podběl obsahuje alkaloidy ze skupiny pyrolizidinů, které ve větším množství mohou poškodit játra, neměli byste ho konzumovat ve větším množství.

Jak sbírat a sušit?

Samozřejmostí je časné jaro a suché počasí, přičemž se sbírají jen vršky květů bez stopek. Kdo však zaváhá, nemá nic. Podběl na nikoho nečeká, doba jeho sběru je krátká. Při teplém a počasí totiž rychle odkvétá. Květy se suší ve stínu, troubě či sušičce, a to ideálně při teplotě okolo 35 stupňů Celsia. A co s ním, když už máte nějakou tu zásobu?

Kloktadlo i čaj. Domácí lékárna

Vrchovatou lžíci sušeného podbělu dejte do malého šálku, zalijte vroucí vodou a nechte stát pod pokličkou deset minut. Poté přeceďte přes sítko. Vlažné kloktadlo používejte na bolavé dásně, afty, problémy s paradentózou a bolesti v krku.

Čaj připravíte tak, že jednu lžíci podbělu zalijete půl litrem vroucí vody, a necháte vyluhovat deset minut. Můžete osadit medem či kombinovat s mateřídouškou či jitrocelem. Vlažný čaj pijte vždy čerstvý a popíjejte dvakrát denně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat