Prostreno.cz

Zdravé alternativy cukru

Rafinovaný cukr je obyčejná forma přidaného cukru, které je třeba se vyhnout. Každý orgán v těle od hlavy až k patě je ovlivněn cukrem. To může vést k cukrovce, zubnímu kazu, obezitě, srdečním onemocněním, některým typům rakoviny, a dokonce i ke špatným kognitivním funkcím. Rafinovaný cukr se dá snadno nahradit přírodními sladidly, která uspokojí naše chutě na sladké.

Přírodní sladidla jsou náhražky cukru, které jsou pro náš organismus zdravější než průmyslově zpracovaný cukr nebo jiné umělé náhražky cukru. Když vás přepadne chuť na sladké, můžete sáhnout po ovoci, ale pro přípravu sladkých pokrmů a sladkého pečiva můžete využít hned několik přírodních alternativ.

Máme pro vás hned 8 alternativ obyčejného bílého cukru.

1. Med

Med je jedním z nejlepších přírodních sladidel, je zdravý pro naše tělo i mysl. Obsahuje 80 % přírodního cukru, 18 % vody, 2 % minerálních látek, vitaminů, pylu a bílkovin. Fruktóza a glukóza tvoří 70 % přírodního cukru v medu.

Med je nabitý enzymy, antioxidanty, železem, zinkem, draslíkem, vápníkem, fosforem, vitaminem B6, riboflavinem a niacinem. Má silné antiseptické, antibakteriální, antimikrobiální vlastnosti, proto je používán při léčbě mnoha běžných zdravotních problémů.

Medem můžete sladit cokoli, snídaňové cereálie, toasty, jogurty, salátové dresinky, omáčky nebo nápoje. I s medem slaďte přiměřeně, nezapomínejte na jeho kalorickou hodnotu. Med kupujte nejlépe přímo od včelaře nebo ve specializovaných prodejnách, kde jsou jasně uvedeny informace o původu.

2. Stévie sladká

Stévie patří mezi další zdravé alternativy cukru, je vyrobena z listů rostliny stevia rebaudiana a je 200krát sladší než obyčejný cukr. Stévii zakoupíte v různých formách, například v tabletkách, v kapalném stavu či jako prášek.

Toto přírodní sladidlo má antioxidační a antidiabetické vlastnosti. Reguluje hladinu glukózy v plasmě a výrazně zvyšuje toleranci glukózy. Neobsahuje žádné kalorie, má nízký glykemický index, takže je ideální pro lidi, kteří se snaží zhubnout, a pro diabetiky.

Podle světové zdravotnické organizace je přijatelný denní příjem stévie 4 mg na kilogram tělesné hmotnosti člověka.

3. Datle

Zralé datle obsahují 80 % cukru, mají bohatou sladkou chuť podobnou třtinovému cukru. K dostání jsou jak samotné plody, tak i práškový cukr vyrobený ze sušených datlí. Datle obsahují železo, draslík, bílkoviny, vlákninu, vápník, vitaminy skupiny B, vitamin A a C. Dále mají stopové prvky mědi, hořčíku, manganu, selenu a zinku.

Díky jejich protiinfekčním a protizánětlivým vlastnostem je tento přírodní cukr velmi dobrou alternativou pro naše zdraví. Datle jsou lehce stravitelné a pomáhají metabolickým procesům.

4. Javorový sirup

Javorový sirup je vyroben z mízy javoru cukrového. Výroba sirupu je velmi zdlouhavý a složitý proces a to se odráží na jeho ceně. Existuje několik různých stupňů javorového sirupu, v závislosti na barvě. Třída B je nejtmavší a má nejsilnější chuť.

Javorový sirup tvoří ze 70 % sacharóza, má nízkou hladinou fruktózy. Dále obsahuje mangan, vápník, draslík a zinek. Také je bohatý na antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály, a potenciálně snižuje riziko chronických onemocnění.

Javorový sirup je tepelně stabilní, a proto může být použit na marinády, omáčky, pečivo a také ke slazení kávy, čaje a koktejlů.

5. Sirup z agáve

Agávový sirup má velmi jemnou, lehce karamelovou chuť. Ne nadarmo se mu říká také zlato mexických indiánů. Získává se poměrně zdlouhavým procesem z několika druhů agáve. Toto výživné sladidlo obsahuje sacharidy, vitaminy a minerály, jako je železo, vápník, draslík a hořčík.

Agáve používejte jen v omezeném množství, neboť i když má poměrně nízký glykemický index, má také vysoký obsah fruktózy. Nadměrný příjem fruktózy může ovlivnit funkci jater a vést k přibývání na váze.

Agáve sirup je 1,6krát sladší než cukr. Je to jeden z nejlepších veganských alternativ medu. Vzhledem k tomu, že se sirup rychle rozpouští, může být použit i jako sladidlo pro studené nápoje.

6. Černý zázrak - melasa

Melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru z cukrové třtiny, pochází z třetí extrakce (krystalizace). Melasa je tmavohnědý až černý hustý sirup, má specifickou chuť připomínající lesní med. Má nízký obsah cukru a je velmi bohatá na živiny, jako je železo, vápník, měď, hořčík, zinek, selen a draslík. Navíc je bez tuku, cholesterolu a obsahuje zanedbatelné množství sodíku.

Protože má mírné glykemické zatížení, je to dobrá náhražka cukru pro diabetiky a lidi, kteří se snaží zhubnout.

7. Kokosový cukr

Kokosový cukr je druhem přírodního cukru vyrobeného z mízy poupat kokosové palmy. Tato přirozená náhražka cukru je používána jako tradiční sladidlo v jižní a jihovýchodní Asii po tisíce let. Má jemně nasládlou chuť připomínající hnědý cukr s mírným nádechem karamelu. Hlavní složkou kokosového cukru je sacharóza, následuje glukóza a fruktóza. Má přibližně 16 kalorií na čajovou lžičku.

Kokosový cukr je dobrým zdrojem draslíku a vitaminu C. Dále obsahuje železo, zinek, vápník a fosfor. Na trhu se prodává kokosový cukr v podobě krystalového cukru. Můžete ho použít na jakékoli slazení, ale i tady platí všeho s mírou.

8. Xylitol neboli březový cukr

Xylitol je přírodní sladidlo, které vypadá a chutná stejně jako stolní cukr, je ceněný pro své účinky na zdraví zubů a prevenci zubního kazu. Má velmi málo kalorií a nezvyšuje hladinu glukózy v krvi, je v hodný i pro diabetiky.

K dostání je v podobě prášku, je vhodný jak na slazení nápojů, pokrmů, tak i na pečení dezertů a sladkého pečiva.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat