Prostreno.cz

Místo do baru se chodí do kavárny. V Londýně se pije káva i ve dvě ráno

Do půl šesté odpolední na maloměstě, do dvaceti hodin ve větším městě. Zhruba takhle nějak vypadá běžná otevírací doba většiny kaváren. Co když ale máte chuť na pořádné espresso třeba ve dvě v noci? Někde už to není vůbec žádný problém!

Londýn opět udává trendy. Jistý druh nočních kaváren se slušně vzmáhá. Říkáte si, co by se tak asi mohlo „začít“ dít nového v oblasti pohostinství a mleté kávy? V podstatě nic. Akorát v nové celodenní kavárně Chatsworth Road ve městě Clapton si k večeři neobjednáte steak ani dušené maso, nýbrž kávu.

„Káva je podstatou toho, co děláme. S ní vlastně můžete být opilí, kdykoli budete chtít,“ nechává se slyšet spoluzakladatel kavárny Ben Murtagh pro britský deník Standard s tím, že konečně je vyplněna díra na trhu.

Místo lihu pěnu navíc, prosím!

Podle něj totiž hodně lidí strádalo, když si nemohlo dát kafíčko po dlouhém vyčerpávajícím dni. Proto je prý jeho kavárna tak populární. A dávno v tom není sama. V blízkosti Barbican, Clerkenwell Grind, je další podobný podnik, který zavírá až ve dvě ráno od čtvrtka do soboty. I tady majitel Hugh Duffie tvrdí, že káva se momentálně stala večerním nápojem číslo jedna, a to ze dvou důvodů.

Jen si tak poklábosit s přáteli

„Stále více mladých lidí se vyhýbá alkoholu, navíc večer už hodně lidí není v práci, jenže ani doma. Rádi proto volí příjemné prostředí kavárny. Jedná se o spojení více věcí. Je to úžasné,“ rozplývá se. Napadá vás, proč si dotyční nejdou „vyrazit“ z kopýtka do baru? Protože tam není na kvalitní kávu brán takový zřetel. Chuť dost často neodpovídá očekávání. Primární je obyčejně alkohol a taky to podle toho tak vypadá.

Hluk, hlasitá hudba, méně soukromí. To není to, co snesete, když máte za sebou dlouhý den. Takže opět kavárna? Pro některé je to i takové malé dobrodružství. Někteří lidé chtějí chodit až ke strojům na kávu a dotýkat se jich. Že by inspirace i pro naše podnikatele?

„Mně osobně by se něco takového rozhodně nevyplatilo,“ krčí rameny majitelka kavárny sídlící na okraji Hradce Králové. „Sem hodně chodí maminky s kočárky, navíc večer se mě lidé často ptají, zda jim dám panáka nebo pivo. V deset zavírám a už asi hodinu předtím si zákazníci objednávají kávu jen málokdy,“ podotýká paní Petra s tím, že třeba v hlavním městě by uplatnění viděla. Káva nonstop? Vlastně, a proč ne? Akorát musíte mít trochu toho štěstí…

Celá řada studií prokázala, že kofein zvyšuje čas potřebný na usnutí a snižuje délku spánku. Věda však apeluje na to, že existují velké individuální rozdíly v účincích kofeinu na usínání. Někdo si dá kávu těsně před spaním a okamžitě zalehne, jiný další hodiny bezcílně bloudí místností. Buď jak buď, co právě vy říkáte na nápad nechat kavárny otevřené až do rána?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat