Prostreno.cz

I střevní bakterie potřebují nakrmit. Tyto potraviny přitom ocení nejvíc

Každý z nás už jistě slyšel o probiotikách. Přátelských bakteriích, které žijí v našich střevech a které ovlivňují spoustu pochodů – od trávení po imunitu. Ovšem víte, co se skrývá pod označením prebiotika? A proč bychom je svému tělu měli dodávat?

Zjednodušeně se dá říci, že zatímco probiotika představují živé organismy, prebiotika jsou potravou, již tyto přátelské bakterie potřebují ke svému životu. A proto bychom se měli postarat, abychom jich do svých střev „posílali“ dostatek.

Prebiotika podporují vhodné složení střevní mikroflóry. Jsou tak vlastně prevencí zažívacích potíží, k tomu snižují riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. A navíc napomáhají vstřebávání některých živin.

Jaké dobroty bychom měli pravidelně zařazovat na svůj jídelníček, aby naše přátelské střevní bakterie měly dostatek potravy?

Banány

Našemu zažívání prospívají obecně, především pokud vás trápí průjmy. A pomáhají i udržovat zdravou střevní mikroflóru. Dopřávejte si banán klidně každý den (pokud si hlídáte kalorie, sáhněte po těch méně zralých).

Jablka

Tradiční české ovoce se pomalu vrací na výsluní, odkud ho na nějakou dobu vystrnadily nejrůznější exotické plody. Ukazuje se totiž, že našemu zdraví prospívá víc, než bychom si mysleli. Naše střeva nevyjímaje.

Luštěniny

Nejen vysoký obsah vlákniny stojí za jejich blahodárným vlivem na naše střeva. Také pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru. A co víc, hledáte-li ideálního spojence pro hubnutí, nemusíte se už dál rozhlížet.

Česnek

Ideálně byste si ho měli dopřát čas od času syrový, aby z něho váš organismus získal co nejvíc. Sice se vám „odmění“ typickým odérem, ale pozitiva česneku tuto skutečnost vyváží.

Cibule

Podobně jako česnek obsahuje poměrně vysokou hladinu prebiotik. A dobrá zpráva navíc? V cibuli zůstane spousta prospěšných látek i poté, co ji tepelně upravíte!

Topinambury

Tato plodina se na našich stolech zatím zabydluje pomalu, ale pokud už patříte k těm, kdo její chuť objevili, máte výhodu. Nejlepší je topinambur tepelně neupravovat, aby z něh vaše tělo „vytěžilo“ maximum.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat