Prostreno.cz

Jak konkrétně probiotika pomáhají vašemu imunitnímu systému

Ani o prázdninách se mnozí nevyhnou léčbě bakteriálních onemocnění, která se musí léčit s pomocí antibiotik. Proč je tak důležité užívat společně s nimi i probiotika? Takhle konkrétně pomáhají imunitnímu systému! Nedejte příštím nemocem šanci!

Probiotika a imunitní systém k sobě patří asi jako smetana ke svíčkové omáčce. Díky nedávnému objevu vědců na Lékařské fakultě Pensylvánské univerzity lze lépe pochopit, proč dlouhodobé užívání antibiotik způsobuje sekundární bakteriální infekce.

Když není jiná možnost

Příčinou je zničení prospěšných bakterií, které se obvykle nacházejí v čistém, zdravém tlustém střevě nebo v jiné části lidského zažívacího traktu. Zdá se, že přítomnost těchto bakterií pomáhá udržet imunitní systém těla lépe připravený k působení „špatných“ bakteriím, které mohou způsobit infekci.

„Jednou z komplikací antibiotické terapie je sekundární infekce, která se jeví jako obrovský problém ve všech nemocnicích. Pokud totiž někoho léčíte s pomocí širokospektrálních antibiotik, vypnete jeho obranný systém. Ten je následně deprimován a méně účinně reaguje na nově příchozí infekce,“ objasňuje profesor mikrobiologie a pediatrie Jeffrey Weiser.

Dobré versus špatné bakterie

Rezidentní prospěšné bakterie zřejmě stimulují produkci určitého typu bílých krvinek, známého jako neutrofil, který hraje velkou roli v přirozené schopnosti lidského těla bojovat proti cizím patogenům.

Nejen, že antibiotika širokého spektra zabíjejí infekční bakterie, které způsobují onemocnění, ale ničí i ty neškodné, dobré. To v podstatě uvádí zmíněný neutrofil do klidového stavu, čímž se zpomaluje odezva organismu na nebezpečí. A tady už se dostáváme k tolik prospěným probiotikům, která by neměla chybět v žádném jídelníčku – zdravých i nemocných.

Jak dnešek ovlivňuje zítřek?

Na nich totiž záleží, jakými bakteriemi je střevo osídleno – zvlášť po antibiotické léčbě. Je libo prospěšné, nebo škodlivé nájemníky? Můžete si vybrat, každopádně berte v potaz, že tato okolnost má důležitý efekt na budoucí imunitu. Dlouhodobé oslabení střevní mikroflóry vinou špatného osídlení totiž může mít za následek řadu problémů, se kterými se tělo musí poprat. Seznam těchto zdravotních patálií přitom vůbec není krátký.

Přírodní zdroje probiotik

Jedná se například o alergie, kožní potíže, horší vstřebávání některých léků, náchylnost k infekčním onemocněním a podobně. Tak už je jasné, proč jsou probiotika tak důležitá? Platí tedy, že pokud jste nuceni brát antibiotika, rozhodně k nim probiotika nezapomeňte přidat. A nemusíte hned chodit do lékárny.

Do skupiny probiotik patří například kultivované jogurty, kefíry, kysané zelí, miso polévka, tempeh, kimchi (korejský zelný salát s chilli), modrozelená řasa a některé tmavé čokolády.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat