Prostreno.cz

Povzbuzení dýchání i trávení: Cvičte správně pozdrav slunci

Jste po zimě malátní, bez energie, doslova vyšťavení? Načerpejte energii z jógy a pozdravte slunce. Co všechno vám jedna z nejznámějších sestav přinese?

Povzbuzuje dýchání, krevní oběh i trávení, zvyšuje sílu ramenního svalstva, zad i dolních končetin. To je pozdrav slunci, který vznikl v Indii. Je sestaven z několika po sobě jdoucích ásán, které jedna na druhou plynule navazují. Že nevíte, jak se cvičí? Nevadí. Pokud v jistých částech tápete, pusťte si nějaké z videí, kterých je na internetu požehnaně.

  1. Stoj vzpřímený, chodidla těsně u sebe, špičky prstů směřují dopředu. Dlaně jsou sepjaté v pozici pozdravu a vzájemně se dotýkají. Ramena zatlačte dozadu a dolů, vypněte hrudník.
  2. Připažte a znovu stlačte ramena dolů. Zhluboka vydechněte.
  3. Stáhněte svaly pánevního dna, ale dejte pozor, aby nedošlo k prohnutí v bedrech. S nádechem veďte paže přes upažení do vzpažení a znovu spojte dlaně. Podívejte se vzhůru, ale nezaklánějte hlavu.
  4. S výdechem vraťte paže přes upažení do připažení. Předkloňte se tak, že zadeček vystrčíte dozadu a prohnete páteř. Svaly pánevního dna mějte stažené, což ochrání dolní oblast zad.
  5. Pokračujte ve výdechu a přejděte to hlubokého předklonu. Hlavu nechte volně svěšenou. Pánev vysuňte co nejvíc vzhůru (protáhnou se svaly na zadní straně dolních končetin). Následně uvolněte svalstvo a paže.
  6. Zhruba 20 centimetrů před chodidly se opřete špičkami prstů rukou o podložku.
  7. S nádechem napřimte páteř a zdvihněte hrudník dopředu a vzhůru. Šíje je protažená, pohled směřuje dopředu a dolů. Trup nechte klesnout a položte plochy dlaní na podložku. Váhu těla přesuňte na dlaně.
  8. Skokem vzhůru a vzad přejděte s výdechem do pozice prkna, při tom pokrčte paže. Nadechněte se.
  9. S výdechem pomalu krčte obě paže, nechte celé tělo pevné od šíje až po paty jako prkno klesnout k podložce. V lehu na břiše propněte špičky prstů u nohou. Narovnané dolní končetiny leží těsně u sebe
  10. Stáhněte svaly pánevního dna. S nádechem se silou odtlačte od podložky a nadzdvihněte celé tělo až po nárty. Trup mezi nadloktími ještě přesuňte dopředu a vzhůru. Podívejte se šikmo nahoru.
  11. Nadzdvihněte chodidla a opět změňte polohu prstů. S výdechem přesuňte trup dozadu a vzhůru a zaujměte pozici psa. V ní setrvejte po dobu tří nádechů a výdechů. Vraťte se zpátky na podložku. Znovu opakujte.
  12. Pokrčte nohy, rozmáchněte se a s nádechem přeskočte chodidly co nejvíc dopředu.
  13. S výdechem se předkloňte a přitáhněte čelo ke kolenům. Propněte svaly na zadní straně dolních končetin.
  14. Nadechněte se, napřimte, narovnejte páteř a stáhněte svaly pánevního dna. Upažením vzpažte a spojte dlaně k sobě. Dívejte se vzhůru.
  15. S výdechem spusťte spojené dlaně přes hrudník zpět do výchozí polohy (pozice číslo jedna).

Zdroj: Anna Trökes, Energie z jógy






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat