Prostreno.cz

Infarkt nepodceňujte ani před padesátkou. Postihuje skoro polovinu žen

Srdeční záchvat není žádná legrace. Říkáte si, že vás něco takového nemůže potkat? Opak je pravdou. 40 procent infarktů u žen mladších 50 let se objevuje z méně známých příčin. Kdy se i u vás kolaps může přihlásit o slovo?

Je vám 35 let – možná trochu víc. Nedávno jste byla na preventivní prohlídce, která neodhalila žádná zdravotní rizika. Máte normální krevní tlak i cholesterol. Taky si troufáte říct, že jíte docela zdravě, takže není důvod přemýšlet nad nějakými nemocemi. Jo, a už hezkých pár let nekouříte. Paráda. Jste jako rybička!

Civilizační hrozba

Za pár dní se však v práci cosi pokazí a vy se instinktivně chytíte za srdce. Hrudník se vám svírá a vy máte pocit, že vás snad „dostal“ infarkt. Je to možné? To si pište. Alfred Casale, předseda kardiotorakální chirurgie z americké Kalifornie, říká, že mnohé příčiny infarktů u žen pod 50 let nemají nic společného s hmotností, hladinou cholesterolu či fitness návyky.

„Ve skutečnosti, pokud se podíváte na stav tepen daných osob před infarktem, dalo by se říct, že vypadají skvěle,“ vyjádřil se odborník pro jistý americký magazín s tím, že nikdo není imunní vůči spontánní disekci koronální tepny. To se stane, když nejvnitřnější ze tří vrstev tepen zásobujících srdce najednou začne krvácet. Sraženiny nebo chlopeň se zúží, či dokonce zablokují průtok krve. Ve kterých fázích života si na něco takového dávat pozor?

Těhotenství

Celosvětové statistiky vypovídají o tom, že k 30 procentům infarktů dochází ve třetím trimestru těhotenství a brzy po porodu. Odborníci se domnívají, že je to kvůli hormonálním změnám v pozdním stadiu gravidity, které uvolňují tkáně v porodním kanálu a mají vliv na krevní cévy.

Rozrušení, dlouhodobý stres

Rozčílíte se tak, až se vám zkroutí palce u nohou. Nebo vám povolí nervy z všudypřítomného hluku. A je to tady! Alfred Casale říká, že obecně ženy všech věkových kategorií prožívají jemnější příznaky infarktu než muži. Jedná se spíš o nepříjemné pocity na hrudníku a stísněnost než krutou bolest. To ale neznamená, že je to banalita. Bolest se může objevit i v čelisti, rameni nebo v paži. Máte-li tyto příznaky, neváhejte volat pohotovost.

„Pokud se podaří tepnu otevřít do 90 minut, budete mít mnohem větší šanci na opětovný návrat do života. Srdeční sval si umí bez krve poradit asi hodinu a půl, pak začne umírat,“ dodává expert přes srdce.

Infekce

Když onemocníte chřipkou nebo jiným infekčním onemocněním horních cest dýchacích, jste v ohrožení. Během prvních tří dnů máte až pětkrát vyšší riziko infarktu než normálně. Je to proto, že infekce urychluj zánětlivou reakci, která může vyústit až v srdeční kolaps. Opět tedy platí, že nikdo nikdy není v bezpečí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(1 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat