Prostreno.cz

Krásnější díky rýži. Zbaví vás unavené a vrásčité pleti

Co kdyby vám někdo řekl, že běžná domácí surovina vám pomůže k nádherné pleti? Zamávejte unavené, vrásčité a poškozené pokožce na rozloučenou! Poděkuje vám, když ji seznámíte s obyčejnou rýží!

Plodem rýže (Oryza) je obilka. Ta obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, ale také minerální látky a vitaminy B1, B2, B3 a E. Skvělé do žaludku, výborné na pleť už jen proto, že vitamin E je silný antioxidant, který bojuje proti volným radikálům.

Výzkumy potvrzují, že třeba takový rýžový peeling nádherně hojí pokožku a pozitivně působí na ekzémy i akné! Oleje z rýžových otrub či rýžový prášek vyhlazují pleť, podporují tvorbu kolagenu, stahují póry a bělí tmavé skvrny, což ví každá japonská žena, která rýži považuje za nezbytnou součást kosmetického arzenálu. (Rýžový olej dokonce obsahuje také 1-2 procenta oryzanolu, jehož částí je také kyselina ferulová, která je několikanásobně silnější antioxidant než vitamin E.)

Až tedy půjdete okolo obchodu s přírodní kosmetikou, neváhejte se zastavit a udělat něco pro svůj svěží vzhled. Anebo se spolehněte na domácí výrobu, která se směle může vyrovnat kupovaným produktům.

Voda na zesvětlení pleti

Víte, že…

Podle vědců z univerzity v Belfastu je klasické vaření rýže nezdravé. Taky dáváte vodu a rýži v poměru dva ku jedné, pak čekáte asi 20 minut, dokud se voda nevyvaří, a následně cedíte? Zmínění výzkumníci varují, že při tomto způsobu přípravy v bílých zrncích zůstává nezanedbatelné množství toxického arzenu.

Žádné překvapení. Rýžovou vodu připravíte tak, jak jste zvyklí. Rýži uvařte podle návodu (jako byste ji podávali k jídlu). Sceďte a ponechte si vodu z hrnce. Nechte ji vychladnout, naneste na gázu a přiložte na vyčištěný obličej. Tam ať působí několik minut. Poté sundejte gázu a pokožce dejte minutu na uschnutí. Provádějte dvakrát týdně.

Rýžové tonikum na čištění

Do mističky nasypte trochu kvalitní rýže a zalijte ji vodou tak, aby byla zcela ponořená. Takto nechte přes noc, ale ráno několikrát zamíchejte. Sceďte a přelijte do lahvičky, uchovávejte pár dní v chladu a temnu. Na pokožku nanášejte kosmetickým tamponem.

Rýžový peeling, který vyhladí a zahojí

Připravte si dvě lžíce sušeného mléka a trochu horké vody. Smíchejte do hladké pasty, přidejte čtyři lžíce rýžových vloček, stejné množství medu a dvě kávové lžičky rýžového oleje (k dostání zhruba za 130 korun za 700 mililitrů). Peeling nanášejte na libovolnou část těla včetně obličeje a provádějte krouživé pohyby.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat