Prostreno.cz

Pomocník pro krásnější pleť a vlasy: Obyčejná rýžová voda

Rýžová voda. Kdepak, nemáme na mysli nějaký nový produkt kosmtického průmyslu, ale onu tekutinu, která vám zůstane v hrnci po vaření rýže a kterou většina z nás bez rozmyslu vylije. Tento zkrášlující prostředek je vlastně takovým přebytkem naší kuchyně, ale ve skutečnosti funguje jako přírodní kosmetický zázrak.

Jak na to?

Rýžovou vodu buď můžete získat vařením kvalitní rýže ve větším množství vody, kterou pak slijete a necháte vystydnout, nebo můžete zalít půl hrnku rýže dvěma hrnky vody, rýži nechat namočenou 10-15 minut (a občas s ní zamíchat) a poté slít. Vodu získanou za studena můžete nechat ještě pár dní takzvaně fermentovat (zkvasit) při pokojové teplotě. Až bude mít voda nakyslou chuť, převařte ji, čímž zastavíte proces fermentace, a vychladlou ji můžete použít jako vynikající kosmetický produkt.

Blahodárné účinky rýžové vody

Rýžová voda obsahuje živiny, které jsou přínosné pro vaši pokožku a vlasy. Rýže obsahuje vitaminy B, C a E, minerály a osm esenciálních aminokyselin, které podporují celkové zdraví pokožky.

1. Zlepšuje kvalitu vlasů

Rýžová voda činí vlasy jemné, silné a zdravé. Protein v ní obsažený vyplňuje vlasové trhliny, vlas je po použití hladký a lesklý. Dále rýžová voda obsahuje vitamin skupiny B inositol, který chrání vlasy před poškozením a udržuje je měkké a poddajné. Rýžová voda snižuje vypadávání vlasů a urychluje růst.

Použití: Vlasy umyjte oblíbeným šamponem a opláchněte. Poté vlasy zalijte rýžovou vodou a jemně vmasírujte i do pokožky hlavy, nechte působit 10 minut a opláchněte vlažnou vodou. Opakujte 2-3krát týdně.

2. Zklidňuje podrážděnou kůži

Škrob obsažený v rýžové vodě je velmi účinný při léčbě kožních ekzémů, zklidňuje podráždění a záněty. Podle vědecké studie z roku 2002 jsou koupele obsahující rýžovou vodu účinné na atopický ekzém, který sužuje velkou část populace.

Použití: Připravte si teplou koupel, do které vlijte několik šálků rýžové vody. Namočte své tělo v lázni po dobu 15 až 20 minut, nejlépe dvakrát denně (podle typu obtíží). Pro lokální podráždění namočte vatový tampon v chladné rýžové vodě a aplikujte ji přímo na postiženou oblast.

3. Léčí akné

Otevřené nebo velké póry mohou přispívat k nejrůznějším kožním problémům, jako je akné a černé tečky. I na tyto problémy je rýžová voda velmi efektivní - stahuje póry a pomáhá obnovit rovnováhu pH pokožky.

Použití: Připravenou rýžovou vodu zřeďte s čistou vodou v poměru 1 : 1. Do roztoku namočte vatový tampon a aplikujte na celý obličej, případně i dekolt. Nechte působit 15-20 minut a poté opláchněte vodou. Pro dosažení nejlepších výsledků používejte každý večer, a to po očištění pleti.

4. Zlepšuje kvalitu pokožky

Rýžová voda napomáhá odplavování toxinů z kůže, zlepšuje pružnost pokožky, zpomaluje stárnutí pleti a snižuje vznik pigmentových skvrn.

Použití: Pomocí vatového tamponu naneste na pokožku zředěný roztok rýžové vody s vodou a nechte ho působit 5 až 10 minut. Poté pokožku několik minut masírujte krouživými pohyby a následně opláchněte vlažnou vodou. Opakujte jednou denně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat