Prostreno.cz

Choďte pozpátku. Je to efektivnější

O tom, že chůze je zdravá, nikdo nepochybuje. Všichni známe výhody jednoho z nejpohodlnějších a cenově nejdostupnějších tréninků. Co se ale stane, když obrátíte a začnete chodit pozpátku? Radikálně tím zlepšíte svůj život!

Ano, udržet si váhu obvykle něco stojí – třeba pár kroků navíc. Otázkou je, jestli dopředu nebo dozadu…

„Může to znít hloupě, ale chůze pozpátku aktivuje řadu různých svalů. Je to mnohem výhodnější, než většina lidí očekává,“ říká Beverley Marr, americká chiropraktička a spoluzakladatelka společnosti PurePosture, s tím, že není na škodu „zahrát si na raka“. Jste z toho trochu nervózní?

Nesporné množství bonusů

„Je pochopitelné, že máte strach. Chůze vzad může být skličující, protože nevidíte, kam jdete, a vizuální podněty jsou nedílnou součástí rovnováhy a pocitu bezpečí,“ říká odbornice. Takže kde začít? Zvolte otevřené prostranství a hladký povrch, ať snížíte nebezpečí zranění na minimum. A teď se konečně dostáváme k tomu, proč to vlastně dělat…

Aktivují se ochablé svaly

Nedostatečně využité svaly se dostanou do pohybu, začnou se formovat vaše hýždě, dokonce dochází i ke spalování kalorií – ve větším objemu. Aspoň tak to ukazují výsledky jisté studie, která prokázala, že v porovnání s klasickou chůzí dochází k rychlejšímu a efektivnějšímu spalování (asi tak o pětinu). Další výhodou je, že pokud máte nějaké zranění spojené třeba s tříslem nebo kotníkem, trénovat můžete dál. Chůze pozadu vás v ničem nebude omezovat.

Kolena a dolní část zad si užijí relax

Chůze pozpátku klade menší nároky na kolena a dolní část zad. Když totiž jdete vpřed, pata udeří na zem jako první, což vytváří zátěž právě ve vyjmenovaných oblastech. Jakmile ale jdete vzad, bříška prstů dopadají na zem jako první. Dochází k tlumení nárazů a měkčímu dopadu. A co víc, tělo se snaží být více narovnané. „Když jdeme dopředu, máme tendenci se naklánět,“ uvádí odbornice.

Zlepší se rovnováha

Podle studie zveřejněné v časopise Magazín vědy a fyzikální terapie chůze „na račí či krabí způsob“ zlepšuje rovnováhu. Prý proto, že nemůžete vidět, kam vaše nohy při chůzi kráčí, dáváte si větší pozor a soustředíte se na techniku.

Zkusíte něco nového

Klasická chůze dobrá, ale chce to zpestření. Pokud se nudíte, občas do svého workoutu zařaďte právě chůzi pozadu. Podle některých trenérů je to zajímavý způsob, jak svoji rutinu okořenit a vyhnout se stereotypům.

Podpoříte svoji kreativitu

Když jistá univerzita požádala 30 studentů, aby celý den chodili pozpátku, ukázalo se, že jakmile došlo na studijní test, „raci“ byli kreativnější a chytřejší – v porovnání s druhou skupinou, jež chodila normálně. Je tedy dost možné, že když si občas dáte pár kroků vzad, podpoříte tím svoji mozkovnu a tvorbu dobrých nápadů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat