Prostreno.cz

Zázvor je všelék pomáhající od hlavy až k patě

Očekáváte svoje dny, takže už si připravujete zásobu utišujících léků? Vyhoďte je z okna a jděte přírodní cestou. Na menstruační bolesti zabírá zázvor. Stejně jako migrénu… A co dalšího umí?

Zázvor je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy. Zpomaluje určité druhy rakoviny. I proto ho mnozí lékaři doporučují jako prevenci. Prý je nejlepší konzumovat asi 2 gramy zázvoru denně. Potřebujete víc přesvědčivých důvodů, proč se se zázvorem kamarádit? Tady jsou!

Působí proti migrénám

Popíjení zázvorového čaje může snížit „dopravní zácpu“, tvrdí výzkumníci univerzity Cardiff. A co víc, zázvor je také plný antioxidantů posilujících imunitní systém, zároveň je přírodním prostředkem na bolesti hlavy a horečky. Používá se i proti migrénám! Blokuje syntézu prostaglandinů a tím chrání cévy před bobtnáním a vytvářením tlaku. Užívejte ho pravidelně!

Snižuje bolesti kloubů

Zázvor by měli užívat všichni lité trpící artritidou. To proto, že obsahuje silné protizánětlivé látky, které mohou inhibovat tvorbu zánětlivých cytokinů (označení pro skupinu menších signálních proteinů účastnících se významně imunitní odpovědi). Díky studiím se prokázalo, že zázvor významně snižuje příznaky osteoartrózy kolene.

Zklidňuje bolavé svaly

Taky jste v tréninku a chodíte běhat do parku? Užívejte zázvor, a to buď jednu polévkovou lžíci čerstvého zázvoru denně, nebo 3/4 čajové lžičky prášku. Snížíte tím bolesti svalů po cvičení, což prokázala studie uveřejněná v magazínu Journal of Pain. Podle ní je zázvor nezbytnou součástí výbavy vytrvalostních sportovců.

Chrání žaludek před bouřemi

Špatné trávení nebo nadýmání? Zázvor pomáhá s obojím. Sloučeniny v něm obsažené totiž stimulují žaludeční šťávy. Navíc po jeho požití dochází k rozebrání bílkovin. To žaludek chrání před různými nepříjemnostmi, se kterými se denně setkáváte.

Mírní menstruační bolesti

Mezi jednu z nejpřekvapivějších schopností zázvoru patří zmírňování menstruačních bolestí. Studie uveřejněná v časopise Journal of Alternative Medicine prokázala, že v tomto případě je zázvor podobně účinný jako ibuprofen nebo jiné léky užívané pro zmírnění obtíží.

Chrání proti Alzheimerově chorobě

Chcete si uchovat dobrou paměť? Laboratorní studie naznačují, že zázvor chrání mozkové buňky a oddaluje proces zapomínání a pocitů dezorientace. Čím dřív ho začnete užívat, tím lépe…

Zdroj: www.herbsmedicine.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat