Prostreno.cz

Udržitelné či biodynamické potraviny. Jak nakupovat šetrně

Možná jste slyšeli, že některé potraviny jsou „přijatelnější“ pro životní prostředí. Ale co to vlastně znamená a o kterých je řeč?

Pro základní porozumění tomu, jak výběr potravin ovlivňuje životní prostředí, je potřeba vysvětlit několik klíčových koncepcí. Snadněji se pak také zorientujete ve stále komplikovanějším označení výrobků. Pokud vám záleží na životním prostředí a chcete být k němu co nejohleduplnější, máme pro vás přehled, jak se v obchodě snadno zorientujete a vyberete si to nejlepší. Nebojte se, správná volba nemusí znamenat to nejdražší.

Organické potraviny

Co znamená označení BIO?

Potraviny označené jako BIO pocházejí z ekologického zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky modifikovaných organismů. Potraviny jsou schvalovány za velmi přísných podmínek na zemědělskou výrobu opakovaně, každý rok.

Označují čerstvé potraviny, které byly vypěstovány bez použití umělých hnojiv nebo prostředků proti škůdcům. Úrodnost půdy je udržována pomocí kompostu a střídání plodin, škůdci jsou likvidováni mechanicky nebo přírodními postupy. To znamená, že organicky vypěstované plodiny mohou mít nižší obsah kontaminujících syntetických látek.

Biodynamické potraviny

Takto označené výrobky poskytují spotřebiteli více informací o způsobu pěstování dané plodiny. Tento typ zemědělství sleduje zásady organického zemědělství, ale respektuje i další normy. Biodynamická farma funguje jako uzavřený celek, odpad se zpracovává na kompost, který se později znovu použije na hnojení půdy. Dalším hlediskem biodynamického přístupu je aktivní péče o životní prostředí.

GMO - Geneticky modifikované organismy

Pokud produkt obsahuje GMO, musí být vždy spotřebitel upozorněn na obale. Soupis povolených GMO vyplývá z nařízení EU.

Tyto potraviny vznikají tak, že je do rostlin nebo živočichů vnesen nový genetický materiál, aby tak získali nové vlastnosti, například odolnost vůči chorobám, a tím i větší výnos. Část populace i odborníků mají z GMO obavy, ať už kvůli zdraví (mohou obsahovat větší stopy pesticidů, vyvolávat nečekané alergie) nebo kvůli životnímu prostředí (pokud by se GMO staly samy plevelem, jejich odolnost by stěžovala likvidaci).

Udržitelné potraviny

Produkci udržitelných plodin je možné zajistit dlouhodobě, aniž by to mělo negativní dopad na životní prostředí. Mezi takové plodiny se řadí například ovoce, zelenina, luštěniny, obilniny, ořechy a semínka, pokud se konzumují v sezoně.

Neudržitelnou variantou jsou potraviny méně dostupné a v omezeném množství nebo náročné na zpracování a dovoz.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat