Prostreno.cz

Hubnutí s bílkovinovou dietou. Opravdu půjdou kila dolů?

Přišel nám dotaz od naší čtenářky Petry, která touží jako řada z nás zhubnout pár kilogramů do svých oblíbených plavek, ale ztrácí se v nepřeberném množství zaručených diet. Jak je to vlastně s těmi bílkovinami? Opravdu se dá po nich zhubnout?

„Hledala jsem pro sebe vhodnou dietu, kterou bych dodržela a nevzdala jako ty předchozí. Na internetu jsem narazila na několik údajně osvědčených diet, ale nechci nic drastického, tak pevnou vůli nemám, abych hladověla. Je vhodná bílkovinová dieta? Opravdu můžu po ní zhubnout?“ ptá se čtenářka Petra.

Pravda o bílkovinách

Stále více výzkumů ukazuje, že konzumace většího množství bílkovin ve formě libového masa, drůbeže, mořských živočichů, vajec, luštěnin, ořechů a nízkotučných mléčných výrobků může bezpečně pomoci s úbytkem hmotnosti a snížit riziko onemocnění srdce.

Jedna vědecká studie z roku 1999 pojednává o tom, že skupina můžu a žen s nadváhou, která dodržovala nízkotučnou dietu s vysokým obsahem bílkovin po dobu šesti měsíců, zhubla v průměru téměř 4 kilogramy.

Jednou z hlavních výhod bílkovin je skutečnost, že dodávají pocit nasycení po delší dobu než sacharidy, takže jíte méně. Většina potravin bohatých na bílkoviny má nízký glykemický index a zpomaluje trávení, což snižuje celkový účinek jídla na krevní cukr a inzulin. Proto jsou bílkoviny převážně prospěšné pro osoby s cukrovkou.

Jakou dietu si mám vybrat?

Na tuto otázku už částečně Petra odpověděla sama ve svém dotazu - hlavně takovou, u které vydržíte. Proto se nepřemáhejte k něčemu, co vám není po chuti, i nový dietní jídelníček vám musí především chutnat a hlavně vás zasytit.

Podle předních výživových odborníků můžete pár kilogramů shodit prakticky při jakékoli dietě. Základem je nižší příjem kalorií, než je výdej, omezení nasycených tuků a průmyslově zpracovaných potravin. Ať už je vaše dietní strava bohatá na sacharidy či bílkoviny, celkové výsledky přibližně po jednom roce budou shodné.

Různým lidem vyhovuje různá strava, a proto chutná-li vám maso, bude se vám snadněji hubnout při dietě se zvýšeným příjmem bílkovin. Pokud patříte spíše mezi příznivce ovesné kaše a těstovin, zvolte cestu zvyšující příjem (těch správných) sacharidů.

Jsou bílkovinové diety nebezpečné?

Některé uváděné bílkovinové diety obsahují pro optimální stav organismu až příliš mnoho bílkovin a nasycených tuků. Smyslem diety není jen být štíhlá, ale také zdravá a vitální! Nadbytek bílkovin zvyšuje riziko osteoporózy a onemocnění ledvin. Odborníci na výživu doporučují konzumaci bílkovin udržovat ve zdravém rozmezí 15-25 % z celkového příjmu energie.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat