Prostreno.cz

Ranní zklidňující rituál. Nalaďte se pozitivně na celý den

Rána mohou být klidná i naprosto šílená. Víte, že když věnujete pouhých pět minut vašeho času a pozornosti svému rannímu nápoji, bude to na vás mít zklidňující účinek? Takhle se dá pozitivně naladit na celý den!

Internetová encyklopedie popisuje ráno jako období po procitnutí jedince, během něhož se pronáší pozdrav Dobré ráno. Přísněji vymezeno jde o úsek mezi průchodem slunce obzorem a poledníkem místa. Ať už je to jakkoli, mnozí z nás ještě se zalepenýma očima doklopýtají z postele rovnou do kuchyně, postaví vodu na čaj nebo kávu a unaveně se rozhlížejí po okolí. Klasika.

Zpomalení po ránu? No ano!

Už jste se někdy podívali na dno svého prázdného šálku a nemohli jste si vzpomenout, zda už jste čaj či kávu měli? Chaos! Mnoho z nás se totiž snaží dělat víc věcí najednou. Život opravdu dokáže být hektický! Co to takhle trochu změnit? Denise Linn, americká odbornice na duchovno, reinkarnaci a minulé životy, zastává názor, že pouhých pár minut soustředění se na svůj ranní nápoj dělá divy. Jak na to?

Vše ve vlastní režii

Pokud je to možné, zvolte si jeden den v týdnu a při kávě nebo čaji se zklidněte. Pociťujte v dlani teplo hrnečku. Pozorujte páru vycházející z nápoje. Stoupá rovně vzhůru, nebo se stáčí a dělá pohyby jako tančící víly? Až šálek odložíte, všimněte si, jak se vaše dlaně cítí. Dáváte-li si do kávy smetanu, jak to vypadá, když ji do ní vléváte? Ochutnejte. Jakou vůni cítíte, když hrneček přiložíte k ústům? Všímejte si chuti, pocitů, emocí i gest, třeba polykání. Sledujte cestu kávy nebo čaje od polknutí až do nitra svých buněk.

Dobré ráno – ještě jednou a lépe!

Poté se několikrát zhluboka nadechněte. Poslouchejte ranní zvuky. Slyšíte šumění lesa? Dupot na chodbě? Ptáky? Tramvaje? Auta? Vyvážení odpadků? Rozeznejte tyhle zvuky a znovu zaměřte pozornost na svůj ranní nápoj. V tuto chvíli se opět soustřeďte. Co cítíte? Klid a harmonii. A tak to má být!

Celý tento zážitek si vyžádal pouhých pět či deset minut vašeho dne. Ve svém těle však cítíte rozdíl. Možná zjistíte, že několik takto strávených chvil a soustředění se na ranní nápoj má na vaše tělo zklidňující účinek. Také si zřejmě všimnete, že jste chuť nápoje víc prožili, nebo jste si dopřáli čas, abyste ji vnímali a procítili,“ líčí samotná Denise Linn, která tento rituál popsala v knize Mystika vaření. Přidáte se k ní a naplno si užijete svá rána?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat