Prostreno.cz

Kopřivy čistí krev. Pomohou ale i vaší pleti

Že kopřiva čistí krev, se ví už dávno. Že je mnohými považována za nežádoucí plevel, je taktéž známé. Ale co její účinky na pleť? Tohle je 7 dobrých důvodů, proč se jí zhluboka poklonit!

Roste všude možně, zejména u cest, vodních toků, v lese, a dokonce i uprostřed sídliště. Kdy kopřivu budete potřebovat? Je jen málo věcí, které nedokáže…

Pomáhá při léčbě akné

Sušené listy kopřivy se používají externě a lokálně pro léčbu akné a skvrn. Extrakty z kopřivových listů jsou také využívány jako tonikum pro mastnou a problematickou pleť.

Má adstringentní vlastnosti

Listy kopřivy mají stahující vlastnosti, které pomáhají při léčbě kožních onemocnění, jako je ekzém, bodnutí hmyzem a plané neštovice. Extrakt z této královny bylin (nebo olej z ní) léčí i atopický ekzém. Lepší než kortikoidy!

Působí protizánětlivě

Listy kopřivy mají protizánětlivé účinky a mohou být použity k léčbě kožních popálenin a také zmírňují viditelnost jizev. To jste věděli?

Hojí vyrážky a pročišťuje

Kopřiva je oblíbenou součástí detoxikačních kúr, neboť pročišťuje krev a zbavuje organismus toxinů. To se podepisuje i na kvalitě pokožky. Stačí vypít dva až tři šálky kopřivového čaje denně a zanedlouho uvidíte rozdíl. Navíc tinktura z listů kopřiv urychluje hojení vyrážek.

Zamezuje vypadávání vlasů

Kopřiva patří k jedné z nejstarších bylin, které se dlouhá léta používají k boji proti vypadávání vlasů. Kapsle z kopřivy dvoudomé mohou být konzumovány interně, nicméně velmi účinná je i dobrá masáž hlavy za pomoci kopřivového oleje. Je tu však i jiná možnost. Odvar proti padání vlasů se připraví tak, že se 100 gramů jemně nařezaných kopřiv povaří půl hodiny v jednom litru vody okyselené octem. (Používá se k večernímu mytí vlasů.)

Kštici dělá lesklejší a zdravější

Nejenže kopřiva dvoudomá zamezuje vypadávání vlasů, ale taky je dělá silnějšími, lesklejšími a zdravějšími. To díky obsahu oxidu křemičitého a síry. Oplachování vlasů odvarem z kopřiv zase pomáhá při obnově původní barvy kštice.

Léčí lupy

Lupy nejsou nic příjemného. Co na ně platí? Zase kopřiva. Šťáva extrahovaná drcením čerstvým listů, vmasírovaná do pokožky hlavy, se řadí k efektivní proceduře, která mnohé nešťastníky zbavuje záplavy šupinek. Tak co, už je na kopřivu díváte trochu jinak?

Proč mít doma zásobu?

Kopřiva také obsahuje celou řadu živit, jež má celou řadu příznivých účinků na zdraví. Se kterými problémy si poradí? Zmírňuje bolesti, má protizánětlivé vlastnosti, léčí revmatismus, dnu, onemocnění prostaty, zároveň má diuretické vlastnosti, pomáhá při močení, používá se při léčbě močových cest a infekci močového měchýře.

Zároveň mírní alergické reakce, což ocení hlavni ti, kdo trpí na sezónní alergii, sennou rýmu, kašel, kýchání a astma. A bonus navíc? Kopřiva patří k afrodiziakům, neboť zvyšuje hladinu testosteronu a celkově posiluje sexuální apetit. Tak už berte košíky a vyrazte na „lov“, doba sběru je omezená. Kopřiva se sbírá ideálně do 20. května, protože pak je v rostlině hodně dusičnanů. (Ještě lze sbírat mladé výhonky v září.)





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat