Prostreno.cz

Chebule srdčitá: Ajurvédská bylinka, která léčí už tisíce let

Zažívání, horečky, špatná funkce jater, stres i stárnutí. Pokud milujete byliny a rádi zkoušíte něco nového, zkuste giloy (nebo také guduchi) - nektar nesmrtelnosti. Český název pro tuto specialitku zní chebule srdčitá. Je po ní ve zdravých výživách a specializovaných prodejnách poptávka? No že se ptáte!

Guduchi je vytrvalá liánovitá rostlina pocházející z Indie, Barmy a Srí Lanky. Dle znalostí přírodní medicíny patří do skupiny antioxidantů a adaptogenů, přičemž je jednou z nejdůležitějších bylin Ájurvédy, tedy 5000 let staré medicíny těla a mysli. Uvádí se, že v partnerství s ricinovým olejem zmírňuje dnu, se zázvorem léčí revmatoidní artritidu, a jakmile se spojí s cukrem, působí na jaterní potíže. Buď jak buď, účinky chebule jsou více než královské. Co všechno umí?

Posiluje imunitu

Prvním a nejdůležitějším přínosem giloy je schopnost posilovat imunitu. Obsahuje antioxidační vlastnosti, které zlepšují zdraví a bojují proti nebezpečným chorobám. Giloy také odstraňuje toxiny z ledvin a jater a dbá na vyplavování volných radikálů.

Léčí chronické horečky

Dalším přínosem tohoto méně známého zázraku je pozitivní působení na chronické horečky. Pokud guduchi smícháte s medem, dokáže prý úspěšně léčit i malárii. To svědčí o její síle.

Působí proti zažívacím potížím

Problémy s trávením, zažíváním či nadýmáním? Vezměte půl gramu prášku chebule a vmíchejte ji do podmáslí nebo kefíru. Užívejte pravidelně, za pár dní pocítíte výraznou změnu.

Působí na hladinu krevního cukru

Pokud trpíte cukrovkou, giloy je pro vás to pravé. Pacienti s diabetem 2. typu si ji nemohou vynachválit. Vyzkoušejte…

Odstraňuje stres

Věděli jste, že chebule snižuje i duševní stres a úzkost? Taky se často v kombinaci s jinými bylinami používá jako pleťové tonikum s anti-aging účinky.

Snižuje symptomy astmatu

Astma je velmi nebezpečné, neboť způsobuje pocit tíhy na hrudi, dušnost a kašel. Co na to předepíše lékař znalý věci? Chebuli, správně. Ta totiž zmírňuje veškeré vyjmenované symptomy.

Působí jako afrodiziakum

Máte pocit, že v posteli to nestojí za nic? Nyní můžete zkusit okořenit svůj sexuální život tím, že do nápojů nebo jídel přidáte trochu chebule! Odborníci se domnívají, že patří k afrodiziakům, které posilují libido.

Léčí oční vady

Giloy lze také použít k léčbě očních vad. Umožňuje totiž lépe vidět bez brýlí. V Indii to praktikují tak, že se chebule povaří ve vodě, nechá se vychladnout a nanese se na oční víčka.

Snižuje příznaky stárnutí

Vrásky, skvrny, pupínky? Tomu je konec. Giloy udržuje pokožku jasnou, mladou a krásnou. Je snad něco, co giloy neumí? Těžko říct! Akorát s tím pěstováním je to trochu složitější…

Jelikož nejsou dostupné informace o pěstování guduchi v prostředí České republiky a obecně je uváděno, že rostlině se nejvíce daří v tropickém pásmu, je lepší spolehnout se na zdravou výživu a specializované obchody. 250 gramů chebule stojí přibližně 230 korun. Malá investice do zdraví!





Celkem 11 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat