Prostreno.cz

Léčivé čaje se hodí na klidný spánek i zápach z úst

Bylinkové čaje jsou vyhledávané nejen pro svoji skvělou chuť, ale hlavně pro své neuvěřitelné léčivé vlastnosti oblíbené již po několik staletí. Naše babičky a prababičky měly vždy v zásobě celou škálu bylinek na všelijaké neduhy. Nyní obliba bylin opět vzrůstá. Máme pro vás několik léčivek, které by neměly chybět v žádné domácí bylinkové lékárně.

Zázvorový čaj: Na bolest a zdravé klouby

Protizánětlivé vlastnosti zázvorového čaje jsou velmi účinné při snižování bolesti a zánětů. Navíc pomáhá zrychlit krevní oběh, čímž také ulevuje od bolesti. Pitím zázvorového čaje můžete zklidnit žaludek, potlačit nevolnost, snížit stres, potlačit chřipku, zmírnit menstruační křeče, zvýšit imunitu, normalizovat hladinu cukru v krvi, regulovat chuť k jídlu a nadýmání.

Na jeden šálek čaje budete potřebovat 1 lžíci plátků zázvoru, ty přelijte vroucí codou a nechte louhovat. Do hotového čaje přidejte lžičku medu a pár kapek citronu. Pijte 2 až 3 šálky denně.   

Zelený čaj: Pomoc při hubnutí

Jednou z hlavních výhod zeleného čaje je, že podporuje hubnutí a bojuje proti obezitě. Obezita je hlavní příčinou mnoha onemocnění, od srdečních problémů až po diabetes. Zelený čaj je bohatý na katechin (EGCG), který spaluje kalorie a podporuje ztrátu hmotnosti. Vysoké množství antioxidantů posiluje tkáňové buňky, které pomáhají chránit tělo před předčasným stárnutím.

Pro nejlepší výsledky popíjejte kvalitní zelený čaj 3–4krát denně. Čaj si můžete přisladit medem.

Heřmánkový čaj: Pro klidný spánek

Pokud marně hledáte lék na nespavost a na neklidný spánek, vyzkoušejte heřmánek. Po heřmánkovém čaji budete spát jako nemluvně. Má sedativní a uklidňující účinky, které zklidní vaši mysl a uvolní tělo. Pravidelným pitím heřmánek zmírňuje bolesti hlavy, snižuje bolesti svalů, stres, zmírňuje menstruační křeče, léčí žaludeční potíže, podporuje ztrátu hmotnosti a posiluje imunitu.

Čaj si připravte z čerstvých či sušených květů heřmánku, 1 čajovou lžičku sušených květů (nebo 2 lžičky čerstvých) přelijte horkou vodou. Zakryjte a nechte 5 minut louhovat. Můžete přidat lžičku medu a čaj popíjejte, dokud je teplý.

Mátový čaj: Pro klidný žaludek

Osvěžující a jemná chuť máty peprné je vše, co potřebujete ke zlepšení trávicího systému. Uklidňuje žaludeční svaly a střeva. Pomáhá také zmírnit příznaky syndromu dráždivého střeva, jako jsou žaludeční křeče a nadýmání. Kromě toho pomáhá jídlu snadno projít žaludkem a zmírňuje nevolnost. Máta také pomáhá při léčbě svalových křečí, redukci hmotnosti, odstraňuje zápach z úst, zmírňuje bolesti hlavy a zabraňuje alergii a astmatu.

1 lžíci čerstvých lístků máty zalijte horkou vodou, nechte louhovat po dobu 10 minut. Čaj nechte zchladnout a popíjejte 3 až 4 šálky mátového čaje denně.

Bazalkový čaj: Na špatný dech

Krásná vůně této bylinky je ideální pro boj s nepříjemným dechem. Bazalka je bohatá na antioxidanty a má antibakteriální vlastnosti, které pomáhají eliminovat bakterie způsobující onen nepříjemný zápach. Bazalka je také vynikajícím zdrojem vitaminů A a K a dobrým zdrojem vitaminu C a manganu. Pravidelné pití bazalkového čaje pomáhá snižovat stres, zlepšovat náladu, léčit bolesti hlavy, léčit plynatost, zlepšit chuť k jídlu, posílit imunitu a mnohem více.

Do šálku vložte 2 lžičky sušených bazalkových listů. Zalijte vroucí vodou, zakryjte a louhujte 10 až 15 minut. Podle chuti oslaďte medem. Denně pijte 2 až 3 šálky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat