Prostreno.cz

Bylinkové léčení. Na co zabírá hluchavka, hloh a jahodník

Chcete si preventivně posilnit organismus, vyčistit krev nebo snížit vysoký tlak? Není nic snazšího! Místo návštěvy lékárny však doporučujeme popadnout košík a vyrazit na procházku. Po cestě potkáte rostliny, které vám v tom rády pomohou!

Květen je jeden z nejkrásnějších měsíců roku - vždyť je to čas lásky! Pohotovost však zdaleka nemají jen zamilovaní, ale i nadšení bylinkáři. Právě teď je totiž ideální čas na sběr čtyř léčivek, které se vyplatí nasušit do zásoby a mít je vždy po ruce. Na co se v přírodě zaměřit?

Hluchavka bílá, přítel všech žen

Vytrvalá rostlina dorůstající do výšky až 60 centimetrů, která se tvarem a uspořádáním listů trochu podobá kopřivě. Roste v plevelných porostech u cest, v houštinách i křovinách, upřednostňuje půdu bohatou na dusík. Sbírají se květy nebo celé kvetoucí vrcholky natě, nejcennější jsou korunní lístky. Hluchavka má posilující, protizánětlivé a močopudné účinky, snižuje krevní tlak. Využívá se při problémech s močovými cestami, při menstruačních potížích, zánětech vaječníků, výtocích i k usnadnění vykašlávání, pokud onemocní horní cesty dýchací.

Hloh obecný, antistresový a srdeční lék

Tenhle poklad roste jako keř nebo menší strom s trnitými větvemi. Najdete ho v nižších polohách, suchých listnatých či smíšených lesích, často na okraji. Z léčebného hlediska jsou největší zásobárnou prospěšných látek květy. Co hloh dokáže? Reguluje krevní tlak, upravuje poruchy srdečního rytmu, snižuje horečku, zatočí s nervozitou i nespavostí. Přímo ideální je zejména pro starší jedince, protože má tonizující schopnosti při srdečních slabostech.

Mochna husí, prostředek proti bolesti

Z oddenku vyrůstají všemi směry dlouhé plazivé stonky dosahující do délky i jednoho metru. Listy jsou na spodní straně stříbřitě plstnaté, květy pravidelné, se zlatožlutou korunou. Mochnu naleznete na vlhkých místech, na březích řek, potoků a rybníků. Zaměřte se na její listy s natí. Použít je můžete k tišení bolesti při žaludečních a střevních kolikách. Vyčinit však umí ledvinovým kamenům, bolestivé menstruaci, pohmožděninám, otokům, průjmům i parodontóze.

Jahodník obecný, účinná čistička těla

Vzpřímený stonek, nadzemní plazivé šlahouny a trojčetné listy s pilovým okrajem si nelze splést. Jahodník se vyskytuje na travnatých stráních, loukách a světlých lesích. V léčitelství se používají jeho oddenky, listy i plody, na které si samozřejmě musíme ještě chvíli počkat. Ale listy se vyplatí mít v zásobě, protože zatnou tipec průjmu, pročišťují krev, detoxikují organismus a mají vliv na látkovou přeměnu. Na jaké neduhy platí? Ledvinové obtíže, chudokrevnost, opary v dutině ústní, kašel, katar dýchacích cest, hemoroidy, skleróza, revmatismus a vysoký tlak.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat